In vreme ce unii aleg să-și facă vile impunătoare și să trăiască precum regii, el a ales să-și investească banii și munca într-un proiect altfel. Iulian Pănescu este omul care salvează nu doar vieți pe munte, ci și locuri. Salvamontist de o viață, sibianul a transformat o stână veche din mărginimea Sibiului, într-o cabană unică în zonă. E locul lui de suflet, prins undeva între cer și pământ, care atrage oameni ca el- iubitori de natură și de tot ce înseamnă tradiție.

Visul de o viață al salvamontistului s-a conturat treptat

În vremea pandemiei, când toată lumea stătea în casă și punea banii la ciorap, el a ales nebunia. Și-a investit toate economiile și toată munca într-un vis– acela de a transforma o stână veche, din vârf de munte, într-o cabană pentru toți cei care simt ca el. Un loc de poveste în care oricine e binevenit– singura condiție e să iubească muntele.

„Simt că e a doua mea casă. Când am bătut primul cui în stâna asta, mi-am dorit să pun suflet în ce fac și, lucrând zile în șir aici, mi-am dorit să stau aici”, sunt mărturisirile lui Iulian Pănescu.

Citește și: Duminica, la “Asta-i Romania!”: Tineri care readuc speranța in satele românești

Cum a ajuns salvamontistul sibian să îndrăgească atât de mult muntele?

Iulian Pănescu și comunitatea de iubitori ai muntelui din jurul său promovează turismul curat, făcut cu ruscascul în spate, cu creste bătute la pas, în bocanci și nu cu ATV-uri sau la volanul motoarelor de teren.

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

În ultimii ani, nu de puține ori, în drumețiile în care însoțea turiștii, se oprea cu aceștia la stână. Bucuros de oaspeți, baciul le punea pe masă tot ce avea mai bun de mâncare. După ce se odihneau și descoperau o parte din rânduiala de aici, oamenii o luau din loc. Astfel. drumețiile se transformau într-o adevărată experiență.

„Ideea a pornit acum 10 ani, când l-am cunoscut pe ciobanul cu turma de aici și am avut o discuție frumoasă cu el. I-am zis că eu aduc turiști să-i servim cu o masă la stână. A zis de ce nu”, a mai explicat salvamontistul.

Iulian Pănescu- salvamontistul care salvează atât vieți pe munte, cât și locuri

Iulian Pănescu- salvamontistul care salvează atât vieți pe munte, cât și locuri

Citește și: Fericiți în vârf de munte

Iulian Pănescu vrea să împartă iubirea față de viața la munte și cu alți doritori

Bucuros că a reușit să-și finalizeze și să-și împlinească visul de-o viață, sibianul dorește să împărtășească experiențele muntelui și cu alți vizitatori dornici de a afla cum este viața în aer curat.

Citeste si: Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul. „Am fost prezent pentru copiii mei, dar nu am fost fizic.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Asta încearcă Iulian să facă: să aducă oamenii mai aproape de munte, să-i ajute pe cei mici, dar și pe cei mari, să descopere natura, să se conecteze cu ea și cu tainele ei.

Citește și: Gerul extrem intră în România. Avertizările directorului ANM


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si