VIDEO. Japonezii au trimis o navetă pe Lună. Ce s-a întâmplat în ultima clipă
Un rover lunar al unei companii private japoneze care a fost lansat de la Cape Canaveral în urmă cu patru luni a încercat o aselenizare istorică pe satelitul Pământului marți, dar comunicarea cu acesta s-a pierdut cu puțin timp înainte de momentul Z.
„Trebuie să presupunem... că nu am putut finaliza aterizarea pe suprafața lunară”, a spus CEO-ul ispace Takeshi Hakamada. „Inginerii noștri vor continua să investigheze.”
CEO-ul companiei ispace a subliniat că, chiar dacă roverul a eșuat în coborârea pe Lună, compania a primit informații valoroase care pot fi folosite în următoarele două misiuni deja planificate pentru 2024 și 2025.
„Suntem foarte mândri de faptul că am realizat multe lucruri în această Misiune 1", a spus Hakamada.
„Am obținut date reale de zbor în timpul fazei de aterizare. Este o mare realizare”, a completat el.
Tentativa de atingere a țintei a avut loc în jurul orei 12:40.
dar telemetria s-a pierdut la doar câțiva metri deasupra suprafeței, anunțul venind aproximativ o jumătate de oră mai târziu că nu a putut fi restabilită comunicarea cu roverul lunar.
Hakuto sau "iepurele alb" a pierdut comunicarea cu Pământul
Hakuto, care în japoneză înseamnă „iepurele alb”, a intrat pe orbita lunii pe 21 martie și a manevrat pentru a ajunge la 60 de mile deasupra suprafeței înainte de încercarea de coborâre pe sol.
Cu aproximativ 13 minute înainte de "aterizare", a efectuat o frânare bruscă coborând viteza la 300 km pe oră și la mai puțin de patru km de suprafața lunară.
În ultimele două minute, dispozitivul de aterizare a continuat să reducă viteza în timp ce se apropia de locul de aterizare desemnat, luând o orientare verticală.
Trebuia să încetinească de la 15 km/oră la mai puțin de 2 km/h înainte ca propulsoarele principale să se oprească, după care ar trebui să se bazeze pe propulsoare de asistare pentru o coborâre controlată pe sol.
Aproape de sfârșitul acestei faze, compania a pierdut comunicarea cu roverul.
Doar Statele Unite, Rusia și China au reușit să aselenizeze cu succes, în timp ce Japonia, India și Agenția Spațială Europeană au prăbușit sondele trimise pe Lună.