In articol:
„Venirea pe lume a unui copil aduce multe schimbări în viața de cuplu, iar asta conduce de multe ori la depresie postpartum atât în rândul femeilor care abia au născut, dar și în rândul bărbaților care își văd viața dată peste cap. Colega mea, Mădălina Bichir, a stat de vorbă cu psihologul Cristian Andrei și a aflat cum se manifestă depresia postpartum la bărbați, dar și care sunt căile de rezolvare”, a transmis Cristina Dorobanțu, prezentatoarea Știrilor Kanal D.
Bărbatul și depresia după nașterea copilului
Mădălina Bichir: Am aflat că și bărbații pot face această depresie postpartum. Cum se manifestă ea, când și de ce apare și la bărbați?
Cristian Andrei: Eu nu glumesc când spun că la bărbați e mai serioasă de multe ori și mai răspândită. Depresia peripartum, adică și înainte și după nașterea la femei are origine endocrină, biologică, de stare a creierului, dar la bărbat nu e așa multă biochimie, cât este senzația de abandon, săracul.
Problema începe încă din momentul în care a aflat că o sa aibă un bebeluș. Bărbatul începe să simtă ca i s-a dus toată libertatea, că totul devine ireversibil în viața lui, ca această femeie va fi orientată către altceva cu instinctul ei matern imbatabil, care e mai puternic decât iubirea lor.
Mădălina Bichir: Cum se manifestă?
Mădălina Bichir: Care sunt primele semne care ne arată că bărbatul suferă de această depresie?
Cristian Andrei: La început arată ca un băiețel abandonat. Își dă seama că nu poate să ceară ceva soției pentru că el protejează, prietenii râd de el, toată lumea îi spune că trebuie să se bucure și el nu se poate bucura pentru că pierde el ceva. Alții devin de-a dreptul agresivi, cer direct: cu mine când stai? Partenera îi spune: nu pot.
Mădălina Bichir: Cât poate dura perioada de depresie a bărbatului?
Cristian Andrei: Bărbatul începe sa se învioreze când începe să fie înțărcat copilul. Înseamnă ca acest copil va merge, va avea o oarecare autonomie, poate fi lăsat în camera lui... în sfârșit.
Mădălina Bichir: Cum poate trece bărbatul peste aceasta perioadă? Are nevoie de ajutorul partenerei, trebuie de unul singur să depășească?
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Cristian Andrei: Prima recomandare pentru doamne este să îi dea partenerului ocazia să participe la ivirea sarcinii. Ca soție ai face bine să îi oferi niște momente acestui bărbat, distincte de ale copilului.
Poți să faci glume, tu ca femeie, să ai autoironie la adresa ta, față de cum te miști, să glumești, bărbaților le plac foarte mult glumele, să îi faci să râdă cu diverse ocazii. Pentru că în simțul umorului intră mult inteligența și știe că are o persoană cu care poate interacționa și altfel decât intim.