Fără contracte semnate, așa cum singuri recunosc că au început munca, cei care culeg sparanghel se simt păcăliți și spun că sunt tratați ca sclavii.
"Dormim îngrămădiți, n-avem căldură și nici plata nu e cea promisă", strigă tot mai mulți. În tot acest timp, semenii rămași în țară continuă să umple avioanele care vin să-i ia.
Citeste si: Disperarea românilor plecați la cules de sparanghel în Germania. „Avem niște condiții inumane”
Toate cele trei aeronave care au decolat de pe Aeroportul Internațional Sibiu au fost pline cu sezonieri și au avut ca destinație Germania.
”În România ce să facem, doamnă, să stăm pe 10 milioane pe lună, nici ăia? Și pe criza asta care este acum, nici locuri de muncă nu sunt. Ne dăm în cap”.
Citeste si: VIDEO| Români, spre fermele din Vest: ”Câștigăm bani mai buni ca-n România”
”Dormim 4 într-o cameră, suntem amestecați, nu avem căldură, nu m-am spălat pe păr de când am venit, de sâmbătă...
”Nu ne place mâncarea. Nici la porci nu poți să o dai!”
Mai mult, spun că nici banii nu vin, așa cum se-așteptau. În loc să câștige 13 euro, pe ora de muncă, au aflat, odată ajunși în fermă, că vor încasa plata, pe kilogram. Numai că recolta e săracă și la fel, câștigul:
”Câmpurile nu au sparanghel și nu putem să ne facem norma.
Cei mai mulți dintre românii aflați la cules de legume peste hotare au găsit anunțurile de angajare pe internet și s-au grăbit să plece fără să semneze contracte sau măcar să le citească cu atenție. Fără acte-n regulă, munca în agricultură pe vreme de pandemie te poate expune unui risc uriaș, spune Atilla Balint, agricultor în Italia: „Care sunt dezavantajele muncii la negru? Se poate face tot ce vrei dacă lucrezi la negru aici, dar nu ești în regulă, nu ai doctor... Dacă se întâmplă ceva, nu e posibil să procedezi așa. Dacă nu ești în regulă, e foarte greu”.
În Italia, ar fi trebuit să ajungă zilele acestea, aproximativ 100 000 de români, care au rămas însă acasă, fie de teama pandemiei, fie din pricina restricțiilor care le îngreunează deplasarea. Deocamdată, România și Italia încă nu au semnat un acord pentru crearea coridoarelor verzi care ar permite accesul semenilor noștri.
”La noi, n-ar fi români noi, poate 5% să fie noi, care n-au fost plecați prin Italia, dar 90% ar fi românii noștri care au rămas acasă după ce au plecat de sărbători și n-au mai putut să intre. Aici ar fi o problemă”, spune Valentin Sânzianu, sindicalist.
Acordul între cele două state se află, deocamdată, la nivel de discuție.