VIDEO- „Masa caldă” a elevilor, doar pe hârtie. 2 din 10 copii din România se duc la culcare flămânzi.
În România, elevii nu primesc masa caldă promisă de Guvern. Din păcate, 2 din 10 copii români adorm flămânzi.
Programul "masa caldă" în școli, care ar trebui să prevină abandonul școlar, i-a lăsat pe elevi în primele luni de cursuri... flămânzi. Chiar dacă pe lista guvernului sunt 450 de școli incluse într-un program-pilot, mâncarea nu a ajuns la ele pentru că licitațiile stau încă pe loc, transmite Cristian Sabbagh.
În România care se află pe primul loc în Uniunea Europeană la abandon școlar, programul "masa caldă" ar trebui să aducă la cursuri copiii.
Trebuie să fie prezenți la școală și măcar asta îi bucură, cu gândul să vină că măcar primesc ceva.
Chiar daca anul de învățământ a început de mai bine de o lună, Guvernul abia a stabilit lista cu 450 de școli unde va începe programul pilot.
Guvernul îl numește suport alimentar pentru preșcolari și elevii din preuniversitar, părinții îi spun ajutor la nevoie.
Sunt unii copii care chiar au nevoie, chiar se bucurau de acel pachețel. Chiar dacă nu era substanțial, unii dintre ei le luau și acasă pentru frații mai mici, a declarat o femeie.
Colegii care aveau mai mult își dădeau și porția lor celorlalți să o ia acasă.
Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Anul trecut am avut copii care au venit pentru acest senviș, copii care nu veneau înainte la școală, este adevărat... un umăr redus, dar și cei care veneau sau obișnuit să nu își mai facă griji pentru senvișul din fiecare zi știind că acesta va fi furnizat la școală, a spus Cătălina Neagu, fost director.
15 lei este suma alocată pentru fiecare copil inclus în programul "masă caldă". În aceasta sumă intră prețul produselor, cheltuielile de transport, de distribuție și de depozitare. Școala Gimnazială numărul 1 Nuci din Ilfov a beneficiat anul trecut de acest program. Directorul de atunci al școlii s-a lovit de birocrație.
Nu a fost ușor nici de identificat furnizori pentru pachețelele respective, deoarece infrastructura nu este generoasă cu noi. Nu avem în comunitate restaurant sau alte servicii de catering și a trebuit să identificăm în județele alăturate, a spus Cătălina Neagu, fost director.
Acum aproape 280 de elevi așteaptă.
Așteptăm ca programul să demareze cât mai curând și sperăm că în luna noiembrie, în cadrul școlii noastre, programul să fie implementat la timp,
a spus Teodor Lungu, actual director.Până la generalizarea programului, statisticile arată o realitate cruntă. 2 din 10 copii din România se duc la culcare flămânzi.
Se discută despre masa în școli atât de mult încât avem impresia că se întâmplă, dar din păcate acest lucru nu se întâmplă.