In articol:
- Ce se schimbă de la 1 iulie pentru medici și pacienți
- Medicii din ambulatoriu amenință cu renunțarea la contractul cu CNAS
- Guvernul îi duce cu vorba pe medicii din ambulatoriu
Medici specialiști din policlinici, membri ai Asociației Profesionale al Medicilor din Ambulator (APMA), au protestat din nou, luni la prânz, în fața Policlinicii Vitan din București.
Citește și: Guvernul caută soluții pentru criza din sănătate. Ședință de urgență la Palatul Victoria
Medicii din ambulatoriu sunt nemulțumiți de lipsa de claritate a autorităților în legătură cu decontările CNAS, în contextul apropierii datei-limită de 1 iulie când acestea ar trebui să rămână sub nivelul costurilor reale.
Ce se schimbă de la 1 iulie pentru medici și pacienți
Medicii specialiști din ambulatoriu se tem că, de la 1 iulie, vor câştiga mai puţini bani. Și susțin că tarifele din următorul contract cadru ar fi mai mici decât cele de acum.
"Valoarea punctului decontat, rămasă acum la 4.5 lei, este inacceptabilă în condițiile creșterii inflației și a măririi tuturor taxelor și a costurilor operaționale ale cabinetelor", au transmis medicii din APMA.
Medicii din ambulatoriu amenință cu renunțarea la contractul cu CNAS
Medicii din policlinici amenință cu renunțarea la contractul cu CNAS, nemulțumiți de noul contract cadru, transmite TVR.
" În condiţiile în care nu găsesc finanțare, în condițiile în care există riscul în acest moment ca valoarea punctului să scadă sau să rămână nemodificat, există riscul ca, de la 1 iulie, să se oprească furnizarea de servicii medicale în prespital", a
Guvernul îi duce cu vorba pe medicii din ambulatoriu
La începutul anului, medicii de familie și cei din ambulatorii au protestat în repetate rânduri, tocmai pentru că propunerea de modificare a contractului cadru era de a reduce tarifele.
În urma negocierilor, punctajele au rămas la fel, dar doar până la 1 iulie.
Valeria Herdea, preşedintele CNAS, a declarat:" Sunt convinsă că putem găsi soluții și cred că, în etapa următoare, vom putea face și o analiză a nevoilor și a costurilor din sistem. Și, sigur o predicție a ceea ce este nevoie pentru ca, la 1 iulie, să avem un contract derulat în condiții măcar la fel ca și acesta, care a început la 1 iulie 2023".