Am mancat mult si bine in perioada sarbatorilor. Nu ne-am uitat la calorii, la grasimi sau la orele de masa. Am fortat organismul sa tina pasul cu poftele noastre iar acum, e timpul sa il ajutam sa revina la normal. Iar asta o putem face cu o reechilibrare treptata, nicidecum prin infometare.

„Înfometarea dupa excese este ultima varianta… e cea mai paguboasa, in primul rând a trece de la o cantitate mare de kilocalorie la nimic sau putin inseamna un dezechilibru mare adus corpului, o absenta de energie pe

care corpul o resimte si-atunci el nu isi va lua energia din grasime ci din masa musculara, care se repune foarte greu.

Varianta cea mai buna este excluderea proteinelor animale si cresterea cantitatii de viata, de mancare care contine viata, enzima, adica fructe si legume proaspete”, spun nutriționiștii.

Alimentația de după sărbători trebuie să țină cont de mesele încărcate

Din alimentatia de reechilibrare de dupa sarbatori, nu trebuie sa lipseasca 3 elemente esentiale

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

Citeste si: INTERVIU. Traian Băsescu: ”Sunt cei mai slabi candidați din toate alegerile prezidențiale prin care a trecut România”- wowbiz.ro

Pentru ca este o perioada in care corpul este suprasaturat de proteina animala, aceasta, impreuna cu uleiurile, trebuie evitata.



„În primul rand dimineata as incepe cu chefirul, lactatele pot ramane, pt ca au sursa de probiotice si sunt practice degtergentii colonului in momentul asta, dup ace s-au facut excese pe carne, pe alimente care contin carne, oua, branzeturi, si-atunci in chefir putem adauga seminte de in sau, atunci cand mai creste colesteriolul, ca dupa sarbatori se intampla acest lucru, adaugam faina de canepa”, spun specialiștii

Nu vom sta insa doar pe salate, ca e frig afara si nu putem, dar vom face sote-uri, vom face ghiveciuri, vom face mancaruri pe baza de legume, pestele poate sa se mai regaseasca din cand in cand si ciorbele, cirobele de legume.

Alimentația de după sărbători- fructele și legumele, foarte importante

Fructele nu trebuie sa lipseasca nici ele din alimentatia “ de revenire”, caci ajuta la echilibrarea glicemiei fara sa aduca multe calorii si fara sa incarce suplimentar ficatul. Insa ceea ce “curata” cu adevarat corpul este apa. Hidratarea pare simpla, insa apa trebuie aleasa in cunostinta de cauza.

„Apa cu un reziduu sec mic, pentru ca s-a mancat sarat, s-au mancat muraturi, carnati, alimente care contin foarte mult sodiu. Si-atunci ne ducem spre o apa romaneasca, ca avem si ne uitam pe eticheta sa nu aiba mai mult de 500 de mg de reziduu sec, de minerale, pe minerale pe litru. Deci vorbim de ape oligominerale si minerale foarte mslabe. Da? Deci toate sunt minerale, dar cu reziduu sec mic”, spun specialiștii.

Specialsitul in nutritie, Lygia Alexandrescu ne spune ca organismul are nevoie de cateva saptamani de echilibru alimentar si de dieta santoasa pentru a-si reveni la forma de dinainte de sarbatori.

 

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si