Ministrul de Interne Cătălin Predoiu prezintă luni seară concluziile Corpului de Control privind accidentul de la 2 Mai în care doi tineri au murit loviți de o mașină condusă de un tânăr de 19 ani aflat sub influența drogurilor.

Ministrul de Interne a precizat că declarațiile de luni, 28 august, se vor concentra strict asupra cazului de la Vama Veche-2 Mai. El a precizat că analiza cazului Crevedia este în analiză, iar în această săptămână vor fi prezentate concluziile de către șeful DSU.

Citește și: VIDEO- Harta noilor incendii din Grecia. A crescut numărul victimelor, distrugeri fără precedent lângă Atena. "Grecia trece prin cel mai dificil an"

Un val de nereguli încălcat de autorități

„Declarația de azi va constitui baza pentru o acțiune de schimbare progresivă și cuprinzătoare la nivelul centralei MAI și al Poliției Române.

Voi prezenta constatările faptice din raportul Corpul de control:

  • în 18 aug ora 21.40, făptuitorul a fost oprit în trafic de șeful serviciului rutier constanța în mun Constanța. La acest moment au fost încălcate norme pentru că trebuia aplicată sancțiune pentru lipsa semnului de începător și prevederile care dispuneau ridicarea plăcuțelor de înmatriculare
  • în 19 aug la 00.40
    s-a recepționat apel la 112 cu mențiuni la modalitatea neobișnuită în care era condus autoturismul –  presupusă conducere sub influența băuturilor alcoolice dar și de droguri. Un agent șef de poliție și de dispecerul Poliției mangalia au gestionat apelul. Au fost încălcate proceduri de sistem. După preluarea apelului nu au transmis datele suplimentare echipajelor. Nu au raportat evenimentul conducerii.
  • în 19 aug ora 2.35
    a fost depistat în trafic de un agent de poliție, un plutonier și o patrulă au depistat autoturismul. La acest moment, agentul de poliție a încălcat prevederi legale pentru că nu a ridicat plăcuțele de înmatriculare. Nu a pornit imediat bodycamera, aceasta fiind pornită când s-a efectuat testul de alcoolemie.
  • În situația în care șoferul nu a putut fi testat pentru droguri, era obligat să îl conducă la o unitate medicală pentru prelevarea de probe biologice.
  • Un agent și un plutonier au efectuat și controlul autoturismului. În portiera stângă a fost găsită o țigară artizanală parțial consumată, cu miros de canabis și blister de bromazepam cu 4 comprimate. Au fost încălcate prevederile pentru că nu au fost conduși la secție și ceilalți însoțitori din mașină.
  • În jurul orei 3 agentul a solicitat sprijin pentru testarea pentru alcoolemie. rezultatul a fost negativ. S-a cerut sprijin dispecerului mangalia ajutor pentru drugtest, dar a comunicat că nu are un polițist desemnat pentru acest lucru.
  • Nu a fost informată conducerea Poliției Mangalia și nu a cerut sprijin pentru testarea drugtest.
  • Activitățile procedurile s-au încheiat în jurul orelor 4.30. Făptuitorul a părăsit sediul poliției.
  • La ora 5.21
    a fost recepționat la 112 apelul prin care s-a semnalat accidentul rutier.
  • La 5.30 a fost depistat în trafic făptuitorul. Acesta a fost testat, rezultat pozitiv la cocaină, amfetamină și metamfetamină. A fost condus pentru prelevarea de probe biologice și a fost deschis dosar penal pentru ucidere din culpă.

Citește și: VIDEO- Demiteri în lanț după tragicul accident de la stațiunea 2 Mai. MAI: "Ofițerii corpului de control au constatat posibile aspecte de natură penală"

Concluziile raportului:

Modul de intervenție a fost caracterizat de o serie de încălcări ale normelor pe fondul pregătirii profesionale precare, a lipsei de experiență ori nerespectării cu bună știință a obligațiilor legale.

Lipsa unei baze de date la nivelul MAI privind polițele RCA nu a fost de natură să împiedice măsurile legale.

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

S-au stabilit carențe în actul managerial la nivelul tuturor palierelor ierarhice.

Nerespectarea prevederilor legale privind deținerea de substanțe psihoactive.

Comisia de control s-a sesizat din oficiu privind comiterea unor infracțiuni de abuz în serviciu. Sesizare înaintată la Parchetul de lângă Tribunalul Constanța”, a declarat ministrul de Interne luni.

Propuneri și măsuri, după concluziile raportului Corpului de Control

Ministrul de Interne a expus măsurile care sunt luate în considerare, în urma concluziilor raportului Corpului de Control.

„Declanşarea cercetării prealabile pentru neglijenţă manifestată în îndeplinirea îndatoririlor de serviciu sau a dispoziţiilor primite de la şefii ierarhici sau de la autorităţile anume abilitate de lege faţă de inspectorul şef de poliţie judeţeană Constanţa. Inspectorul general al IGPR va analiza şi dispune cu privire la declanşarea cercetării prealabile pentru neglijenţă manifestată în îndeplinirea îndatoririlor de serviciu sau a dispoziţiilor primite de la şefii ierarhici sau de la autorităţile anume abilitate de lege pentru mai mulţi lucrători de poliţie, un comisar şef de poliţie, adjunct al şefului IPJ Constanţa, un comisar şef de poliţie, şeful Serviciului Rutier din IPJ Constanţa, comisar de poliţie – şeful Poliţiei Mangalia, agent de poliţie – operator 112”, a declarat Predoiu.

Ministrul Afacerilor Interne a mai precizat că inspectorul şef Constantin Adrian Glugă şi-a înaintat raportul pentru eliberarea din funcţie. 

„Voi sesiza comisiile de disciplină cu raportul şi îl voi transmite Parchetului”, a mai adăugat Cătălin Predoiu.

Ministrul Afacerilor Interne va reorganiza IPJ Constanța: „Bătălia cu criminalitatea a fost pierdută”

Cătălin Predoiu a menționat că bătălia cu crimialitatea din județul Constanța a fost pierdută în ultimii 5-10 ani. El a declarat că va reorganiza IPJ Constanța, iar până la finalizarea procesului va exista o conducere interimară.

„O nouă echipă managerială va gestiona activitatea curentă şi va fi condusă de doamna comisar şef Mădălina Vlangăr, actual director la Centrul de Cooperare Poliţienească Internaţională, ofiţer cu experienţă în cooperarea poliţienească internaţională, care a ocupat inclusiv poziţii de ataşat de afaceri interne, fost şef de brigadă de combatere a criminalităţii”, a transmis Predoiu.

Noi măsuri pentru prevenția consumului de droguri în școli

Cătălin Predoiu a anunţat şi măsuri de prevenire a consumului de droguri în şcoli, subiect care va fi abordat în cadrul unui Plan Naţional de Acţiune pentru siguranţă şcolară, 2023-2024, plan care există.

Citește și: VIDEO- Vlad Pascu, criminalul de la 2 Mai, audiat din nou. S-a ales cu cel de-al treilea dosar penal în mai puțin de jumătate de oră de audieri

Ministrul Afacerilor Interne a spus că a stabilit o întâlnire cu ministerele Educaţiei, Sănătăţii, dezvoltare, Familie, Muncă şi departamentul pentru românii de pretutindeni.

Citeste si: Cum își alege Karmen Minune un partener? Contează sau nu banii, pentru aceasta: "Dacă îți alegi bărbatul în funcție de asta, ai pierdut din start!"- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul pe care i l-a transmis Claudia Pătrășcanu fostului soţ: "Asta este cel mai important". Gabi Bădălău a împlinit 36 de ani- radioimpuls.ro

Citeste si: Două gemene bogate au anunțat că îşi caută un iubit pe care să îl împartă. Poate să fie și sărac, dar să îndeplinească o condiție cheie- antena3.ro

„Mecanismul va viza în special lupta împotriva drogurilor, violenţei şi bulling-ului în şcoli. Ca element de noutate, intenţionăm să constituim grupuri de acţiune la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ, formate din reprezentanţi ai Ministerului de Interne, ai unităţii de învăţământ, precum şi asociaţii de părinţi şi elevi”, a spus el.

Elevii ar putea fi testați antidrog de către personalul medical calificat din unitatea de învățământ, în cazul în care aceștia prezintă un vizibil comportament caracteristic consumului de substanțe interzise. Testul ar fi efectuat doar cu acordul părinților.

„E grav ce s-a întâmplat, sistemul a eșuat, s-a pierdut o viață. Putem să schimbăm doar persoane, dacă nu umblăm la structura sistemului, dacă nu trecem ofensiv să lovim frontal în aceste clanuri (…) Toate se înnoadă acolo și au ca ulei corupția. Asta e ecuația pe care dacă o rezolvăm în câțiva ani de zile, putem considera că ne-am făcut datoria”, a declarat ministrul Cătălin Predoiu.

Ministrul de Interne Cătălin Predoiu prezintă concluziile Corpului de Control privind accidentul de la 2 Mai

Ministrul de Interne Cătălin Predoiu prezintă concluziile Corpului de Control privind accidentul de la 2 Mai

[Sursa foto: Inquam Photos]

„Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, va susţine astăzi, 28 august 2023, o declaraţie de presă în care va prezenta concluziile Corpului de Control al Ministrului referitoare la situaţia provocată de tragicul accident produs în data de 19 august în judeţul Constanţa”, a transmis Ministerul Afacerilor Interne.

Declaraţia este programată la ora 19:00.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si