In articol:
Creierul nostru este un organ complex care are nevoie de multa energie pentru a functiona la nivel optim. Ca sa il mentinem sanatos trebuie sa il alimentam astfel incat sa performeze si sa se adapteze stresului vietii moderne.
„Vorbim despre alimente bogate in glucide, glicidele sunt precursori de sserotonina, de stare de bine si
Mintea și memoria, influențate puternic de alimentație
Creierul obosit sau care nu beneficiaza de hrana potrivita ajunge sa ne dea o stare de letargie, o lentoare in reactii sau emotii exagerate si nejustificate.
„Ma refer aici numai la glucidele complexe, nu la zaharurile simple, pentru ca stim bine, glucidele pot fi simple, cele care au reactive rapida- glucoza, fructoza, maltoza, si glucidele complexe, cele din paine, cartofi, paste, orez, care au acea eliberare lenta a energiei si care ne tin de foame si ne dau stare de bine. Practic, aceste glucide integrale sunt cele recomandate”, spune Lygia Alexandrescu, expert în nutriție.
Grasimile de buna calitate, de asemenea, sunt prietenii creoerului.
„Și aici ne referim la acizii grasi omega 3, un aport de o mie de miligrame pe zi inseamna o minte sclipitoare, o memorie buna, o capacitate de concentrare buna si energie foarte multa, toate dublate de un nivel de colesterol normal in organism. Unde gasim? In peste, intr-o mana de nuci, si nu neaparat un peste pretentios, poate sa fie un peste gras romanesc si ne referim la crapul romanesc sau la somn”, explică Lygia Alexandrescu, expert în nutriție.
Avocado- alimentație perfectă pentru creier
Creierul este un organ care nu doarme niciodata deci are nevoie de alimente cu valori nutritive foarte ridicate.
„Creierul iubeste foarte mult avocado, undeva la 100 de grame avocado, cu legume de sezon, ridiche, ceapa verde, acum purtam masti si ne permitem ceapa de la prima ora a diminetii, sa nu uitam cafeaua, este foarte buna si ea pentru creier, ne da acea ordine in minte pe care putem sa o avem pe toata perioada zilei si se poarta foarte mult acele trigricelride adaugate in cafea”, spune Lygia Alexandrescu, expert în nutriție.
Toate organele noastre au un bioritm natural. La fel si creierul, care prefera sa fie lasat sa se odhineasca in a doua jumatate a zilei.