Astronomii descifrează computerele grecești vechi de 2.000 de ani cu ajutorul științei undelor gravitaționale, notează site-ul ZME Science.

Citește și: Misterul "petei albastre” din largul Groenlandei. Se anunță schimbări climatice fără precedent

Cel mai vechi computer din lume a fost descoperit în anul 1901 în largul coastei insulei grecești Antikythera, ascuns într-o epavă străveche naufragiată.

Citește și: Mamuții au dispărut din cauza unui eveniment brusc, misterios

Este unul dintre cele mai extraordinare artefacte ale lumii antice. Mecanismul Antikythera este considerat un computer analog grecesc antic, realizat cu o sofisticare remarcabilă de calcul.

Este cel mai vechi dispozitiv de calcul cunoscut în istorie.

Mecanismul Antikythera, descoperit pe o epavă grecească antică

Mecanismul Antikythera, descoperit pe o epavă grecească antică

[Sursa foto: Captură YouTube]

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

Un nou studiu s-a concentrat pe inelul calendaristic al Antikytherei. Cercetările anterioare care au folosit raze X pentru a dezvălui caracteristici ascunse au sugerat că inelul ar fi putut avea între 347 și 367 de găuri.

Cu toate acestea, analiza bayesiană folosită de cercetători a arătat că inelul este mult mai probabil să conțină 354 de găuri. Este de 100 de ori mai probabil ca inelul să aibă 354 de găuri decât 360 de găuri, ipoteză sugerată de o altă cercetare anterioară.

Dacă acest lucru este adevărat, înseamnă că mecanismul Antikythera a urmărit calendarul lunar grec și nu calendarul solar egiptean, așa cum s-a sugerat anterior.

Alte componente din Antikythera au fost folosite probabil pentru a prognoza eclipsele de Lună și Soare și, eventual, pentru a afișa pozițiile planetelor cunoscute (Venus, Marte, Mercur, Jupiter și Saturn).

În plus, se crede că a fost folosit pentru a determina momentul evenimentelor semnificative pentru grecii antici, cum ar fi Jocurile Olimpice.

"Spre sfârșitul anului trecut, un coleg mi-a indicat datele achiziționate de YouTuber Chris Budiselic, care căuta să facă o replică a inelului calendaristic și cerceta modalități de a determina câte găuri conține”, a spus profesorul Graham Woan de la Școala de Fizică și Astronomie a Universității din Glasgow, care a condus noul studiu.

Cum a fost descifrat misterul antic cu astronomie de ultimă oră 

Profesorul scoțian a precizat: "Mi s-a părut o problemă interesantă și am crezut că aș putea să o rezolv într-un mod diferit. Așa că m-am apucat să folosesc câteva tehnici statistice pentru a răspunde la întrebarea pusă”. 

Citeste si: Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul. „Am fost prezent pentru copiii mei, dar nu am fost fizic.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Dr. Joseph Bayley a adaptat tehnici de la detectoarele de unde gravitaționale LIGO, care înregistrează mici ondulații în țesătura spațiu-timpului cauzate de evenimente cosmice masive, cum ar fi fuziunea găurilor negre.

Această analiză sugerează încă o dată că inelul incomplet conținea cel mai probabil 354 sau 355 de găuri pe un cerc cu rază de 77,1 mm.

"Este semnificativ că am adaptat tehnicile pe care le folosim pentru a studia astazi universul ca să înțelegem mai multe despre un mecanism care i-a ajutat pe oameni să urmărească cerurile cu aproape două milenii în urmă”, a adăugat Woan.

Găurile din Antykitera au fost realizate cu precizie și cu o acuratețe izbitoare, având în vedere tehnologia vremii, cu o variație radială medie de doar 0,028 mm între fiecare gaură.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si