In ultima clipa au fost salvati membrii echipajului de pe nava Quinn Hind, care plecase din portul Midia cu destinatia Libia. Insa nu aceeasi soarta au avut-o si sarmanele animale. Dupa ce ieri au fost salvate doar cateva zeci, dintr-un total de 14.600 de capete, pe timpul noptii autoritatile au sistat operatiunea, fiind convinse ca oile au murit. Astazi, insa, cand au intrat in port sa curete zona, au constatat cu stupoare ca multe dintre ovine inca traiesc, in apa, printre miile de cadavre.
Cele aproape 15.000 de ovine au ajuns sa se rastoarne in apa dupa ce nava siriana, care le transporta spre Orientul Mijlociu s-a inclinat intr-o parte, la scurt timp dupa ce a plecat de la cheu. Echipajul de la bord le-ar fi incarcat pe toate pe o singura parte a vasului, iar din cauza greutatii, mastodontul aproape ca s-a rostogolit in apa.
Citeste si: VIDEO| Navă cu 14.000 de oi la bord s-a scufundat la Constanța
Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
Citeste si: În timp ce se tatua pe spate, un bărbat a făcut atac de cord și a murit- antena3.ro
Citeste si: Cel mai scump oraș din lume este în Europa. Chiria este cu 340% mai scumpă decât în București- stirileprotv.ro
Imaginile fara precedent au facut ca incidentul sa ajunga pe prima pagina a ziarelor de renume din strainatate.
The Guardian sau BBC titreaza cum o nava cu 14,600 de oi s-a inclinat, iar animalele au pierit, inecate.
Noi imagini cutremurătoare cu oile de pe nava răsturnată. Val de reacții
Reactii vin si din partea asociatiilor internationale care protejeaza drepturile animalelor. Felul in care oile erau transportate ii revolta pe iubitorii de necuvantatoare. Acestia au strans pana acum peste 60 de mii de semnaturi, la o petitie care solicita ministerului agriculturii sa interzica exportul de animale vii.
Ovinele noastre sunt trimise, in numar extrem de mare in tarile arabe.
Ministerul Agriculturii sustine ca, din iulie anul acesta, exista un proiect de lege pentru a imbunatati conditiile de transport al animalelor in afara Uniunii Europene, care insa n-a ajuns inca in dezbatere.
Între timp, ancheta a fost preluată de Autoritatea Navala Română. Iar potrivit unor surse, există multe nereguli în cazul acestei nave, așa că invetigațiile vor fi de durată.
Daniela Șerban, Administrația Porturilor Maritime: Nu cred ca statul roman trebuie sa plateasca pentru greselile altora.
Citeste si: Transhumanța, bătută de scutul antirachetă! Ciobanul de la Deveselu, obligat să-și demoleze stâna, nu va primi nici un leu despăgubiri de la MApN
Momentan, o intalnire de urgenta a fost organizata azi-dimineata, pentru a vedea daca animalele moarte in marea neagra reprezinta un risc de contaminare.
După ce toate oile moarte vor fi scoase din apele Marii Negre, acestea vor fi duse la incineratoare de mare capacitate.