VIDEO Noua creștere a salariului minim brut pune presiune pe angajatori! Ce spun antreprenorii?
Angajații cred că această creștere va fi, mai degrabă, în avantajul statului.
„Salariul minim ar urma să crească la 3.700 de lei brut de la 1 iulie, cu 400 de lei mai mult decât până acum. Dacă angajații se bucură la fiecare leu în plus, patronii micilor afaceri spun că majorarea salariului minim pune o presiune suplimentară pe bugetul lor și vor fi nevoiți să scumpească produsele sau să facă restructurări, având în vedere taxele mari pe care le plătesc la stat”, a transmis Christian Sabbagh.
Citește și: VIDEO Tractoriștii, atrași cu salarii mari! Până la ce câștiguri pot ajunge oamenii în acest domeniu?
Sunt peste un milion și jumătate de români care trăiesc din salariul minim de 3.300 de lei brut, iar, de la 1 iulie, aceștia vor mai primi încă 400 de lei, tot brut. Dar angajații spun că această diferență nu se resimte în buzunarele lor. Spre exemplu, în această patiserie e forfotă de dimineața pâna seara, iar oamenii muncesc neîntrerupt.
Elena spune că mai mult câștigă statul din majorarea salariului minim, iar ea, angajată la patiserie, se confruntă zi de zi cu cheltuieli uriașe.
Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
„Sinceră sa fiu, de când vin, intru direct în vânzare. Avem cozi interminabile, până la final de program. Pentru noi, cam nimic nu înseamnă și cred că este un plus pentru stat, nicidecum pe noi, oamenii de rând”, a spus Elena, angajată.
Și antreprenorii recunosc că orice majorare înseamnă o presiune financiară pe umerii lor. Cristi are o afacere cu aproximativ 100 de angajați și spune că, pentru a putea face față dărilor către stat, ar fi nevoit să majoreze prețurile produselor sau să renunțe la unii angajați.
„Probabi că vom mări prețul la raft din nou, ceea ce va pune presiune pe inflație și pe prețul final al produsului. Cu siguranță vor exista situații de acest gen, în care angajații vor fi puși în situația în care vor fi nevoiți să lucreze la negru sau să își găsească alt loc de muncă”, a spus Cristi Chițu, antreprenor.
Citește și: VIDEO Angajații vor salarii mai mari, însă patronii se limitează la beneficii
Analiștii economici atrag atenția că sistemul de impozitare al salariilor e mai degrabă în favoarea statului, având în vedere că mare parte din banii pe care îi plătește angajatorul se întorc, sub formă de taxe, înapoi la bugetul de stat.
„De fiecare dată când avem o creștere a veniturilor, în sectorul privat salariul minim crește cu 400 de lei, dar, din acești 400 de lei, 160 îi ia statul. 40% din această mărire reprezintă colectări suplimentare la buget. O creștere de genul acesta care nu e susținută și de productivitatea în muncă se traduce prin creșterea inflației”, a spus Cristian Năsulea, analist economic.
Guvernul discută acum doar care nu va fi impozitată.
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Diana Buzea, reporter: Guvernanții vor să majoreze suma care să fie scutită de taxe de la 200 de lei, la 300 de lei. Ceea ce înseamnă că pentru 300 de lei din salarii nu se vor mai plăti contribuții către stat.
O decizie am putea avea, cel mai probabil, săptămâna viitoare.