Kenneth Smith, un american care a înjunghiat mortal o femeie în urmă cu peste 35 de ani, riscă să fie primul om din lume care va fi executat printr-o metodă extrem de brutală, masca cu nitrogen.

Citește și: "Este inuman". Un condamnat la moarte va fi executat cu o metodă "de groază", care nu a mai fost folosită niciodată

Statele americane obţin tot mai greu medicamentele barbiturice folosite în protocoalele de execuţie prin injecţie letală, din cauza unei interdicţii europene care împiedică vânzarea lor pentru execuţii.

Prin urmare, state precum Alabama, Mississippi şi Oklahomaau vor să reînvie metode mai vechi, cum ar fi plutonul de execuţie, dar au introdus și noi protocoale bazate pe azot.

"Este îngrijorător faptul că această metodă câştigă teren ca metodă de execuţie", a declarat Ravina Shamdasani, purtător de cuvânt al Biroului ONU pentru Drepturile Omului, în cadrul unei conferinţe de presă la Geneva. 

"Poate fi considerată tortură"

Kenneth Smith, condamnat pentru o crimă la comandă comisă în 1988, urmează să fie executat în Alabama la 25 ianuarie prin această metodă, în care executorii îi vor lega de faţă o mască conectată la o butelie de azot menită să-l priveze de oxigen.

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

"Suntem foarte îngrijoraţi de faptul că execuţia lui Smith în aceste circumstanţe ar putea încălca interzicerea torturii sau a altor tratamente sau pedepse crude, inumane sau degradante, precum şi dreptul său la căi de atac eficiente", a declarat experta ONU.

"Acestea sunt drepturi care sunt prevăzute în două tratate internaţionale privind drepturile omului la care SUA sunt obligate", a adăugat ea.

Executat fără sedativ înainte de conectarea la masca de azot

Shamdasani a precizat că apelul lui Smith împotriva execuţiei sale nu a fost încheiat.

Expertul ONU şi-a exprimat, de asemenea, îngrijorarea că protocolul din Alabama nu prevede un sedativ înainte de execuţie- o măsură care, potrivit acesteia, este o recomandare oficială a Asociaţiei Americane de Medicină Veterinară pentru eutanasierea animalelor mari.

De ce a fost condamnat Smith la moarte în statul Alabama

De ce a fost condamnat Kenneth Smith la moarte

Kenneth Smith nu a putut fi ucis cu injecția letală, în 2022

Kenneth Eugene Smith fusese așezat pe patul morții și în noiembrie 2022, însă execuția sa din Alabama a fost amânată după ce oficialii s-au chinuit să găsească venele prizonierului și nu au reușit.

Moartea lui Kenneth Eugene Smith era programată pentru 17 noiembrie 2022, prin injecție letală. Cu toate acestea, după ce oficialii au petrecut 90 de minute încercând să-i livreze cocktailul mortal, au fost forțați să anuleze lucrurile.

La momentul respectiv, directorul unui ONG umanitar, Maya Foa, a declarat: „Supunerea unui prizonier la trei ore de durere și suferință este definiția unei pedepse crude și neobișnuite. Statele nu pot continua să pretindă că practica odioasă a injecției letale este umană în vreun fel uman.” 

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A avut foarte multe momente când s-a simțit rău, dar mama mereu a fost lângă el.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

După un an și câteva luni, lui Smith i s-a pregătit o moarte și mai crudă: cu mască de nitrogen.

De ce a fost condamnat Kenneth Smith la moarte 

Kenneth Eugene Smith, în vârstă de 59 de ani, a fost condamnat la moarte pentru uciderea lui Elizabeth Sennett, pe 18 martie 1988, în comitatul Colbert, Alabama.

El fusese plătit să comită crima, banii venind chiar de la Charles Sennett Sr., soțul lui Elizabeth. Acesta l-a recrutat inițial pe alt bărbat, Billy Gray Williams, pentru a-și ucide soția.

Williams, la rândul său, i-a recrutat pe Smith și John Forrest Parker pentru a comite crima.

Smith și Parker au înjunghiat-o mortal pe Elizabeth Sennett în casa ei din districtul Colbert. Fiecare dintre ei a primit doar 1.000 de dolari pentru uciderea femeii de 45 de ani. 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si