Echipa de cercetare a produs și analizat o enzimă consumatoare de hidrogen dintr-o bacterie comună din sol.

Citește și: Avionul dispărut fără urmă cu 240 de oameni la bord. Cea mai nebunească teorie

Lucrările recente ale echipei de savanți au arătat că multe bacterii folosesc hidrogenul din atmosferă ca sursă de energie în medii sărace în nutrienți.

Citește și: NASA: „Un asteroid uriaș se va apropia de Pământ în următoarele zile”

„Știm de ceva timp că bacteriile pot folosi urmele de hidrogen din aer ca sursă de energie pentru a le ajuta să crească și să supraviețuiască, inclusiv în solurile antarctice, craterele și oceanul adâncurile oceanelor”, a spus profesorul Chris Greening de la Monash Biomedicine Discovery Institute (Monash BDI), care a coordonat cercetarea.

„Dar până acum nu știam cum au fac asta”, a precizat omul de știință, conform Gizmodo.com.

Enzima Huc transformă hidrogenul din aer în curent electric

Cercetătorii au extras enzima responsabilă cu utilizarea hidrogenului atmosferic dintr-o bacterie denumită Mycobacterium smegmatis. Ei au arătat că această enzimă, numită Huc, transformă hidrogenul gazos într-un curent electric.

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Loredana Groza a reacționat public după ce a văzut cu cine e Iulia Vântur în vacanță- wowbiz.ro

Citeste si: Cimitirele civilizației umane. Cum au ajuns să fie abandonate pe câmpuri milioane de mașini, avioane, biciclete și chiar tancuri- antena3.ro

Citește și: Cum arată un apus de soare pe planeta Marte? Imagini noi publicate de NASA

„Huc este extraordinar de eficientă”, a adăugat dr. Rhys Grinter, co-lider de cercetare, profesor și el la Monash BDI din Australia.

„Spre deosebire de toate celelalte enzime și catalizatori chimici cunoscuți, Huc consumă hidrogen sub nivelurile atmosferice – doar 0,00005% din aerul pe care îl respirăm”, a precizat savantul.

Cercetătorii au folosit mai multe metode de ultimă oră pentru a dezvălui modelul molecular al oxidării hidrogenului atmosferic.

Ei au folosit microscopia avansată (cryo-EM) pentru a-i determina structura atomică și căile electrice, împingând granițele pentru a produce cea mai complicată structură enzimatică raportată de această metodă până în prezent.

Ei au folosit, de asemenea, electrochimia pentru a demonstra că enzima purificată creează electricitate la concentrații minime de hidrogen.

"Enzima Huc, o baterie naturală"

Lucrările de laborator arată că este posibil să se păstreze enzima Huc purificată pentru perioade lungi de timp.

Citeste si: VIDEO Cum și-a găsit Alin Oprea tatăl natural? „Am ales special seara de Crăciun și vârsta de 33 de ani. Era vârsta la care Iisus Hristos s-a răstignit și luna în care s-a născut.”- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul dur în limba română al lui Michele Morrone după ce a vizitat o parte din atracțiile turistice din România- radioimpuls.ro

Citeste si: „Orașul Mântuirii” sau „mini-Grecia” de la malul Mării Negre. Așezarea antică ascunde un tezaur chiar lângă țărm- antena3.ro

„Este uimitor de stabilă; este posibil să înghețe enzima sau să se încălzească la 80°C și tot își păstrează puterea de a genera energie. Acest lucru reflectă faptul că această enzimă ajută bacteriile să supraviețuiască în cele mai extreme medii.”

Huc poate fi astfel descris ca o „baterie naturală” care produce un curent electric susținut din aer sau hidrogen adăugat. În timp ce această cercetare este într-un stadiu incipient, descoperirea lui Huc are un potențial considerabil de a dezvolta dispozitive mici alimentate cu aer, ca alternativă la dispozitivele alimentate cu energie solară, de exemplu.

aer electricitate

Dr. Rhys Grinter, alături de o doctorandă de la Monash BDI, Melbourne

[Sursa foto: Twitter]

Energie verde din culturile de enzime

În plus, bacteriile care produc enzime precum Huc sunt comune și pot fi cultivate în cantități mari, ceea ce înseamnă că avem acces la o sursă durabilă a enzimei.

Un obiectiv cheie pentru lucrările viitoare este creșterea producției Huc. „Odată ce producem Huc în cantități suficiente, cerul devine limita pentru utilizarea enzimei pentru a produce energie curată”, a conchis el.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si