Un test facut de reporterii Știrilor Kanal D arata ca lentilele unei perechi de ochelari din piată nu protejează aproape deloc vederea. Ceea ce inseamnă că, purtati pe termen lung, vor avea efecte devastatoare asupra vederii.

Georgiana Grimm, reporter Știrile Kanal D: Avem doua perechi de ochelari. Una cumparata dintr-un magazin de specialitate iar cealalta din piata. Le vom testa acum cu ajutorul unei lanterne cu LED uri UV.

La prima pereche vedem ca lumina nu trece deloc prn lentila. Iar la adoua, lumina trece aproape in totalitate. Pe scurt, acestia nu protejeaza deloc ochiul.

O pereche de ochelari de o calitate proasta va lasa lumina vizibila sa ajunga la ochi, dar si razele UV daunatoare. In timp ce o lentila buna va opri radiatiile ultraviolete.

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

De calitate ne dam seama din pret. In Piata Obor, de exemplu, ochelarii de soare se vand cu 15 lei, de 10 ori mai putin fata de o percehe dintr-un magazin specialitate. Acesta este si primul semnal de alarma, spun medicii.

Dar daca vrem ca ochii nostri sa fie protejati trebuie sa luam mai multe aspecte in calcul.

Alexandru Alecu, manager magazin ochelari: În primul rand, ochelarii de soare trebuie sa aiba o protectie uv 400. Ochiul, daca nu e protejat impotriva radiatiilor, poate suferi imbatranire prematura sau ii pot fi afectate celulele.

Monica Pop, medic oftalmolog: Daca vederea este la fel ca si fara ei, inseamna ca e o lentila care se poate folosi.

Daca vederea e mai proasta, nu sfatuiesc pe nimeni sa cumpere asa ceva.

Putini sunt romanii care tin cont de calitate. Pentru multi, pretul este pe primul loc.

Specialistii ne sfatuiesc sa nu folosim o pereche de ochelari de soare mai mult de doi ani. Dupa aceasta perioada, lentila nu mai are proprietatea de opri radiatiile ultaviolete.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si