In articol:
- Criză de personal pe litoral: Patronii de hoteluri și restaurante se confruntă cu sute de locuri de muncă neocupate
- Salarii atractive și beneficii inclusive: Potențialul câștig de peste 4.500 de lei lunar pentru tinerii muncitori sezonieri de pe litoral
Cătălina are 20 de ani şi este din Republica Moldova. A venit la mare pentru postul de recepționeră și s-a îndrăgostit de această meserie.
Criză de personal pe litoral: Patronii de hoteluri și restaurante se confruntă cu sute de locuri de muncă neocupate
Raluca Sevastru, corespondent Kanal D, ne aduce mai multe informații.
- Cât rămâi aici pe litoral?
- 5 luni. Este destul de solicitant, uneori e obositor, dar e foarte interesant”, povestește Cătălina.
Citește și: Litoralul, plin de produse expirate
Nu toată lumea a avut însă parte de experiențe pozitive. Elena a lucrat anul trecut ca ospătar în Costinești. În mijlocul sezonului, a rămas fără loc de muncă. Acum a ales să se întoarcă pe litoral, dar într-o altă stațiune.
„- Din păcate am stat doar două săptămâni.
- De ce?
- Au venit cei de la Protecția Consumatorilor și s-a închis restaurantul”.
Salarii atractive și beneficii inclusive: Potențialul câștig de peste 4.500 de lei lunar pentru tinerii muncitori sezonieri de pe litoral
Tinerii care lucrează ca muncitori sezonieri în stațiunile de la mare pot câștiga chiar și peste 4.500 de lei pe lună. În plus, de cele mai multe ori, cazarea și masa sunt gratuite. Doritorii se lasă însă așteptați.
„În proporție de 95% vin din alte orașe pentru că cei din Constanța nu sunt suficienți la numărul de locuri disponibile pe care le avem pe timp de vară si cam toate județele nici nu prea vor să muncească”, a spus Dragoș Răducanu, Președintele Federației Patronatelor din Turism.
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Pe litoral există mai multe hoteluri și restaurante care caută personal pentru sezonul de vară. Cei care apelează la Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă din Constanța, trebuie sa îndeplinească anumite condiții.
Citește și: Litoralul se scumpește cu 30 la suta
„Sunt disponibile peste 1.100 de locuri de muncă, în proporție de 80% sunt pentru meserii specifice în domeniul turismului. Nu toți au calificarea pentru domeniul turismului. Nu putem să trimitem pe cineva care nu are calificare pentru un post unde se solicită de exemplu un bucătar”, a explicat Adelina Vlad, Purtător de Cuvânt AJOFM Constanța.
Citește și: VIDEO- Litoralul românesc în plină efervescență: Prețurile cresc, dar turiștii vin în număr record
Pe litoral, salariul unei cameriste pornește de la 2.500-3.000 de lei, în timp ce un recepționer poate câștiga începând de la 3.000 de lei pe lună. În cazul unui bucătar, salariul depășește 6.000 de lei.