Imagini șocante au apărut pe agențiile de știri și pe rețelele de socializare cu casele din orașul islandez Grindavik înghițite de lava vulcanică.

Citește și: VIDEO- Stare de urgență în Islanda după erupția vulcanică

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

Președintele Islandei a declarat că țara se luptă cu „forțele extraordinare ale naturii”, după ce lava topită de la un vulcan din sud-vestul insulei a înghițit mai multe case în orașul evacuat Grindavik.

Oamenii de știință au spus luni că erupția părea să se stingă, dar a fost prea devreme pentru a declara că pericolul a încetat.

Oraș islandez înghițit de lava vulcanului

Președintele Gudni Th. Johannesson a declarat, într-o alocuție televizată duminică seara, că „a început o perioadă descurajantă de tulburări în peninsula Reykjanes”, unde s-a trezit un sistem vulcanic îndelung latent.

"Ziua de 14 ianuarie 2024 va intra în cărțile de istorie ca o zi tristă în istoria Islandei și a micului sat de pescari Grindavík de pe peninsula Reykjanes. Gândurile noastre sunt la oamenii din Grindavík în aceste vremuri dificile", scrie un jurnalist islandez pe Twitter/X.

Stare de urgență în Islanda

După erupția vulcanică de lângă orașul Grindavik, ministerul Afacerilor Externe a emis o  atenţionare de călătorie pentru Islanda, unde a fost instituită starea de urgenţă.

Specialiștii suștin că erupția vulcanică ar putea dura luni întregi și avertizează că zona va fi poluată cu gaxe toxice în următoarea perioadă. Erupția, care a avut loc luni, a venit după săptămâni de cutremure intense și există temeri că mai multe locuințe vor fi avariate.

În 2010, o erupție vulcanică a provocat un nor de cenușă care s-a ridicat câțiva kilometri în atmosferă, ceea ce a dus la mai multe zile de perturbări ale transportului aerian în Europa.  


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si