VIDEO Ordonanța Antidrog a împățit România în două tabere. Marcel Ciolacu: "Nu trebuie să-i pedepsim pe români"
Pe unii români îi bucură ordonanța antidrog, pe alții nu. Ce se va întâmpla, de fapt?
După îndelungi controverse- bâlbâieli ale autorităților și amenințări cu proteste din partea șoferilor- ordonanța antidrog s-a mai limpezit. 72 de ore au la dispoziție medicii legiști să dea verdictul în cazul analizelor de sânge. Altfel, șoferii primesc permisele înapoi, chiar dacă testul rapid a ieșit pozitiv. Însă pot refuza să facă Drugtestul, fără să li se ia carnetu l, a transmis Cristian Sabbagh.
Ordonanța de urgență publicată de Ministerul de Interne îi obligă- practic- pe medicii legiști să trimită poliției rezultatele analizelor toxicologice în cel mult 72 de ore. Dacă nu se întâmplă asta- șoferii primesc permisele înapoi și pot circula liniștiți pe drumurile publice chiar dacă la DrugTest au ieșit pozitivi la consumul de stupefiante. S-a făcut voia societății civile- spune premierul Marcel Ciolacu.
„Dacă statul nu are capacitatea administrativă de a rezolva problema testării într-un termen rezonabil, nu trebuie să-i pedepsim pe români!”, a declarat Marcel Ciolacu.
Cum românul e greu de mulțumit- există șoferi cărora- din varii motive- li se par prea mult și cele 72 de ore de așteptare.
Alții în schimb- cred că prin ordonanța dată acum- li se dă liber să conducă celor care urcă băuți sau drogați la volan. Se știe prea bine că în România au trecut și câteva luni până când au venit rezultatele analizelor de sânge.
Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Pot răsufla ușurați și cei care refuză testarea rapidă. Nu li se va lua permisul- ci vor face analize de sânge. Doar în cazul în care acestea din urmă ies pozitive- vor rămâne pietoni și se vor alege cu dosar penal.
Cei de la Institutul de Medicină Legală spun că ar putea să dea în cele 72 de ore un rezultat preliminar. Adică să spună dacă respectivul șofer are sau nu în sânge alcool sau droguri.
Pe de altă parte- ministrul Sănătății ne asigură că în cel mult un an vor fi dotate cu aparaturi moderne de analiză mai toate serviciile de medicină legală din țară. Până atunci- probele de sânge ar putea fi plimbate între cele existente ca să fie gata la timp.
Însă reprezentanții societății civile spun că ar mai trebui umblat la legile antidrog.
Noua ordonanță de urgență urmează să fie publicată în Monitorul Oficial și apoi va intra în vigoare.