„Vin vești proaste în ajun de Anul Nou și pentru antreprenori. Se elimină facilitățile fiscale ale angajaților din mai multe domenii: IT, construcții și industria alimentară. Și impozitul pe dividende crește. În total, peste treizeci de mii de firme sunt afectate”, a spus Cosmin Cernat.
Citeste si: Un bărbat din Timișoara a murit în holul blocului în care locuia, imediat după ce a fost externat din spital. Care este, de fapt, cauza decesului- kanald.ro
Citeste si: Bani de la stat în 2025 pentru locuitorii de la bloc! Ce condiții trebuie să îndeplinească- wowbiz.ro
Citeste si: Mama fetiței lovite cu sania de un bărbat, la Borșa: El râdea, mi-a spus: ce era să fac? Apoi s-a dus înapoi sus, pe pârtie- antena3.ro
„Eliminăm toate facilitățile fiscale și facem un sistem fiscal echitabil. Reducem gradual pragul de impozitare la microîntreprinderi pentru a evita un șoc în economie.”
Treizeci de mii de firme vor fi afectate de „ordonanța trenuleț”, adică peste zece la sută din total.
Cele mai importante măsuri: dividendele se vor impozita cu zece la sută în loc de opt, cum era până acum. Firmele vor fi considerate microîntreprinderi de la o cifră de afaceri de două sute cincizeci de mii de euro, în loc de cinci sute de mii. După acest prag plătesc impozit mai mare. În plus, se taie facilitățile din it construcții și alimentație, adică vor plăti și ei contribuțiile la pensie și sănătate la fel ca ceilalți angajați.
Irina are o fabrică de înghețată, deci e direct afectată de aceste măsuri: „Practic, pentru ca angajații să primească același salariu net va trebui să mărim salariile brute. Va trebui să ducem o povară financiară suplimentară pe spinarea firmei.”
„Singurul rezultat pozitiv, dacă îi putem spune așa, pe care îl va înregistra guvernul va fi un nivel mai ridicat de colectare acum pentru aceste impozite pe dividende, cu costul plecării unor investitori străini care nu vor mai dori să lucreze, să investească într-o țară în care nu știm de pe azi pe mâine ce taxe avem de plătit.”
Dar până la investitorii străini, și cei români vor fi descurajați să înceapă o afacere: „Vrem să ne dezvoltăm afacerea cu ajutorul parteneriatului în sistem de franciză, drept urmare tinerii antreprenori care ar dori să cumpere o franciză de la noi probabil că s-ar gândi de două ori înainte s-o facă pentru că avem această impredictibilitate fiscală.” Asociațiile din domeniul antreprenoriatului au condamnat deja noile măsuri fiscale și prevăd concedieri și falimente în lanț în două mii douăzeci și cinci.