VIDEO - Postul fără spovedanie nu este complet, atrag atenția preoții
Unul dintre cele mai importante obiceiuri în perioada dinainte de o sărbătoare, este postul. Dar postul fără spovedanie nu este un post complet, spun preoții.
„Spovedania inseamna marturisirea pacatelor, Mantuitorul Iisus a fixat aceast taina sa ne dea noua posibilitatea sa punem inceput bun vietii noastre de fiecare data, adica sa dezlegam prin lucrarea, dobandita prin sfanta taina a marturisirii in fata preotului, ca tu te marturisesti in fata preotului ca martor. Sa le dea posibilitatea sa puna inceput bun vietii lor de fiecare data”, explică preotul Valentin Fotescu.
Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
„Prin spovedanie, nu face nimic altceva, dupa cum un mare sociolog spunea frumos despre cum a perceput el taina spovedaniei, si ce frumos vorbeste Steinhart despre acest lucru, cum cel rau este ca un contabil si scrie pe tabla toate pacatele ca sa te incrimineze dupa aceea la judecata, sa te traga de partea lui, sa te faca ostatec si scrie pe tabla tot ce ai facut rau”, spune preotul.
In religia crestina, spovedania nu este obligatorie la finalul postului, insa este o etapa pe care daca o sari, inseamna, ne spune parintele Valentin Fotescu- faptul ca nu ai absolvit „cursul”.
„Nu este pacat, dar nu esti de nota 10. Adica ai luat nota de trecere. L-ai multumit pe Dumnezeu dar nu l-ai bucurat, nu ai intrat in comuniune cu el, caci prin spovedanie primesti dezlegarea la impartasanie si impartasania este trupul si sangele domnului, intrarea in comuniune cu dumnezeu”, spun preoții.
Spovedania poate fi facuta in orice perioada din an, chiar si fara a tine post. Insa in perioada posturilor religioase, incarcatura ei spirituala este cu atat mai puternica, completeaza preotul Valentin Fotescu.