„Săptămâna aceasta am intrat într-una dintre cele mai dificile perioade de post din calendarul creștin ortodox: postul Paștelui. Urmează 7 săptămâni de restricții alimentare dure și este cea mai lungă perioadă de acest fel din cursul anului. Mai multe despre ce se întâmplă în aceste săptămâni și însemnătatea postului, vorbim cu părintele Vasile Ioana”, a transmis Cristina Dorobanțu.

Postul Paștelui pe înțelesul tuturor

Cristina Dorobanțu:  Bună ziua, părinte. Bine ați venit la noi!

Pr. Vasile Ioana: Bine te-am găsit, Cristina pe tine și pe cei care lucrează aici. Îi binecuvântez și pe cei care vă urmăresc.

Cristina Dorobanțu: Așadar, cum este resimțită această perioadă duhovnicească de creștini ortodocși?

Pr. Vasile Ioana: Draga mea, tu ai spus aici în prezentare „dificil”. Nu are nicio legătură postul cu cuvântul acesta. Postul este o bucurie, este resimțit ca dificil de cei care nu înțeleg ce e postul. De fapt, în primul rând, ar trebui să înțelegem cine suntem noi și care este rostul nostru pe pământ. Noi suntem toți copiii iubiți ai lui Dumnezeu, creați de Dumnezeu din iubire, deci alături de faptul că provenim din părinții noștri, suntem creați de Dumnezeu. Sufletul nostru viu care are atributele de voință, rațiune, sentimente.

Sufletul nostru este cel care se hrănește în post pentru că postul ce face? Mută focusul de pe trup pe suflet în esență.

Citește și: VIDEO- Produse în România, cu TVA plafonat. Prețul căror alimente ar putea scădea în perioada Paștelui?

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

Cristina Dorobanțu: Părinte, cine simte răutate, mai bine nu ține post?

Pr. Vasile Ioana: Nu. nu. Cine simte răutate ține post ca să-și întărească voința pentru că postul are două funcțiuni. În primul rând inhibă puțin poftele trupești pentru că dacă mănânci o carne și bei un vin roșu normal că te gândești și la un păcat și atunci alimentele de origine animală ațâță poftele trupești, iar cel care are răutate are o problemă a minții lui. Postul nu înseamnă numai postul de mâncare, ci și postul minții, postul gândurilor, postul vorbirii prea multe, postul trăncănelii ăsteia de toată ziua. Perioada asta este cum e cantonamentul. Marii sportivi înainte de un mare meci stau în cantonament, dar își întăresc puterile ca să câștige meciul. Deci noi suntem acum într-un cantonament duhovnicesc în care ne reținem de la anumite alimente, ținem mintea trează, coborâm puțin în adâncul inimii, ne pocăim, ne pare rău că am păcătuit. Vrem să ne schimbăm și ridicăm ochii la cel și ne rugăm mai des lui Dumnezeu. Ne împrietenim puțin cu foamea, nu mâncăm nimic până la ora trei după amiază, mâncăm bine la ora trei, mai mâncăm bine la ora șapte seara și după aia nu mai mâncăm nimic până a doua zi la trei și acest mod de viețuire este o bucurie pentru cel care trăiește cu Dumnezeu, care citește în psaltire că acum se ia Agheasma Mare, se citește la psaltire, se participă la slujbele bisericii și atunci tu trăiești o dinamică și am oameni care îmi spun: părinte,

parcă îmi pare rău că s-a terminat postul.

Cristina Dorobanțu: Generația tânără. Ce sfat aveți pentru ei? Cum să țină post așa încât să nu li se pară greu?

Pr. Vasile Ioana: În primul rând, dacă omul se uită puțin în înăuntrul sufletului lui și vrea să se purifice, pentru că postul este o perioadă de dezvoltare personală, postul este despre tine, despre fiecare, despre min,e despre creșterea mea duhovnicească. Deci eu ca să cresc întâi trebuie să mă cunosc pe mine să văd unde greșesc și să mă identific.

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A avut foarte multe momente când s-a simțit rău, dar mama mereu a fost lângă el.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Cristina Dorobanțu: E păcat să stăm pe telefon?

Pr. Vasile Ioana: Nu este păcat să stăm pe telefon. Ca orice instrument, telefonul, ecranele, ele sunt neutre în sine. Folosirea lor proastă e păcat. Adică folosirea lor abuzivă. Eu am un telefon și îmi spune așa o dată pe săptămână: ați folosit telefonul în medie pe zi patru ore sau șase ore sau trei ore sau opt ore sau cinci ore sau o oră. Deci telefonul te anunță cam cât l-ai folosit. Dacă tu folosești telefonul pentru nevoile concrete, pentru serviciu, pentru email-uri și dacă vrei să te relaxezi, să stai puțin pe rețele, să mai vezi ce face cineva, nu e un păcat în sine dacă ai măsură. Postul înseamnă măsură și atunci dacă pe tine te anunță telefonul că tu ai stat opt ore pe telefon... Păi dacă tu opt ore le dormi, opt ore stai pe telefon, șaisprezece ore. Celelalte opt ore te pregătești, dar când mai petreci viața ta? De aceea biserica ne cheamă la măsură. Deci păcat nu este să folosești telefonul, rețelele de socializare. Păcat este să folosești abuziv și de aceea chemarea mea la acest început de post pentru toți cei care ne urmăresc este: hai să ridicăm ochii din ecrane, să ridicăm ochii la cer, să ne rugăm un pic mai mult. Despre asta e vorba. Despre măsură, nu despre faptul că ar fi păcat. Doar dacă stăm prea mult acolo, uitând să vorbim cu copilul nostru, uitând să facem o faptă bună, deci practic noi când stăm prea mult timp acolo luăm timp din alte activități bune”.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si