Primele rosii romanesti sunt deja in piete. Agricultorii din sud, de unde vin legumele, se lauda cu productia autohtona. Totusi, sunt mai putine rosii anul acesta, dar vor fi preturi mai mari, spun cultivatorii, care-si freaca mainile de bucurie. Pretul la producator este de 18 lei kilogramul, in timp ce in piete poate ajunge pana la 25-30 de lei.

In comuna Cilieni din Olt sunt peste 100 de hectare de rosii, cultivate la solarii.

Citeste si: VIDEO| Legumicultorii au renuntat la afacerile lor pentru a cultiva flori!

Din cauza iernii friguroase, fermierii au reusit sa aduca rosiile in piete cu doua saptamani mai devreme. Si asta, pentru ca au investit foarte mult in caldura.

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: O femeie care a cumpărat un dulap vechi de pe Facebook a rămas fără cuvinte când a văzut ce se afla în interiorul acestuia- antena3.ro

Citeste si: Cel mai scump oraș din lume este în Europa. Chiria este cu 340% mai scumpă decât în București- stirileprotv.ro

Marcel Diaconu, legumicultor: „Facand un calcul scurt, undeva, la un solar, peste 8.000-9.000 de euro, la unul singur".

De 40 de ani, Marcel Diaconu cultiva rosii bulgaresti extratimpurii din soiul Precos.

Citeste si: Anchetă pe piața alimentară. Comercianții vând produse putrezite

Marcel Diaconu cultiva rosiile in 4 solarii. A iesit primul cu rosiile pe piata, pentru ca a cheluit enorm pe caldura. Din cauza noptilor inca foarte reci, productia este mai mica in acest an. Dar fermierul isi freaca mainile de bucurie. Vinde legumele cu preturi chiar si de trei ori mai mari decat cele aduse din import.

Altii cultiva tot soiuri bulgaresti, dar ceva mai mici, care sunt preferate de clienti.

Ion Degeratu se mandreste cu soiul Paris, in solarii de 4.000 metri patrati. Astazi a facut primul transport pe pietele engros din Bucuresti, iar vanzarile s-au dovedit un real succes.

Rosia bio de la Cilieni este brandul locuitorilor de aici. De aceea, agricultorii lupta sa scoata de pe piata rosia adusa din strainatate, considerata de producatori dusmanul real al culturilor autohtone.

Cu banii primiti prin programul Tomata, agricultorii au reusit sa-si intretina solariile la temperaturi ridicate, de 15-18 grade, si sa treaca cu bine de iarna. Un kg de rosii romanesti pleaca direct de la producator cu 15-18 lei, in timp ce pe piata ajunge la 25 lei. Adica un pret de 4 ori mai mare decat cel al rosiei de import.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si