Pe Costache l-am găsit culegând castraveți din micul său solar, aflat la 40 de km de Craiova. Îi vinde cu 4 lei pe kilogram.
Cumpărăturile de legume și fructe proaspete, direct de la agricultori
Teo Argint, corespondent Kanal D, ne transmite mai multe informații.
„Aici avem o cultură de castraveți. Un castravete foarte rentabil și gustos, care a crescut numai cu gunoi de grajd și apă.
Și multă muncă, dragoste și iubire pentru tot ce facem. Puteți să priviți, n-are semințe, nu nimic... E un soi de castravete foarte dulce, e crocant”, a explicat Costache.
Citește și: Protecţia Consumatorului a aplicat amenzi usturătoare după controale la aproape 100 de supermarketuri în regiunea de vest
Bărbatul își vinde marfa direct în fața porții:
„- Vindem în fața porții cât putem. Restul îi luăm și îi aruncăm la rațe și gâște.
- De ce, nu se vând?
- Păi cât să treacă clienți să oprească mașini și să ia? Traficul e puțin, lumea nu mai are putere de cumpărare și noi stăm la mila trecătorului”.
Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Citeste si: Au plătit 4.400 de euro pe o vacanță de lux, în Egipt, dar realitatea arăta complet diferit față de poze: Am avut un șoc- antena3.ro
Citeste si: Cel mai scump oraș din lume este în Europa. Chiria este cu 340% mai scumpă decât în București- stirileprotv.ro
„La piață nu avem noi loc. Știți prea bine pentru că țăranul nu are loc la piață. La piață au loc samsarii. Noi aici vindem, asta-i piața noastră”, a mai adăugat Costache.
Citește și: Tartă cu cireșe. Un desert perfect pentru zilele călduroase de vară
Producătorii speră la mai mulți clienți care să caute produse sănătoase
Producătorii speră că, în plin scandal al legumelor toxice, clienții vor căuta produse mai sănătoase, culese de bătrânii de la sate. Printre ei se numără și această doljeancă de 91 de ani.
„- Dacă omul zice că nu cu 5 lei, cu 4 lei sau cu 3 lei...
- Mai puteți la vârsta dumneavoastră?
- Maică, mă căznesc. Ce să fac, să stau acasă?”, spune bătrâna.
Citește și: Scandalul legumelor toxice îi falimentează
În comuna Teasc din Dolj, o întâlnim pe doamna Ioana. Vinde legume din propria grădină: 8 lei kilogramul de roșii și 3 lei 50 de bani kilogramul de cartofi.
„- Avem roșii Dyno și cartofi.
Pe toată marfa asta iau... un milion două-trei-sute. Dacă le vând.
- Și pe roșii, și pe castraveți?
Citeste si: Ce pensie are Monica Tatoiu și pe ce cheltuie banii. “Eu nu le-am cu pusul deoparte. Nu stau la hoteluri de cinci stele. Merg la second-hand.”- kfetele.ro
Citeste si: Fostul fotbalist Nicolae Oaidă, câștigător al Cupei României, a murit- radioimpuls.ro
Citeste si: Judecătorii au motivat de ce l-au lăsat pe Iohannis fără două case. ANAF: Se vor face demersuri pentru recuperarea "fructelor neculese"- antena3.ro
- Și pe roșii, și pe castraveți”.
Chiar dacă prețul nu e mulțumitor, micii producători spun că nu ar fi rentabil pentru ei să meargă la piață.
„Dacă scot un săcuț de exemplu, de ăsta, ce dau pe benzină, cu ce mai rămân? Nu mai rămân cu nimic. Că mai mult de 50 de lei nu iau pe săcuțul ăsta. Și benzina mă costă 50 de lei până a mă duce acolo”.
Citește și: VIDEO- Rubarba este o plantă foarte folosită în România. Cum putem obține un preparat gustos cu rubarbă
Căpșunele sunt la mare căutare și se vând cu aproximativ 10 lei kilogramul.
Din păcate, statisticile ne arată că tot la mâna importurilor ajungem când vine vorba de mâncare și asta pentru că micii fermieri sunt de multe ori ignorați.