„Multe dintre hainele pe care le purtăm conțin poliester în exces, o fibră sintetică, periculoasă pentru piele pe timpul verii. Iar etichetele nu menționează exact materialul din care sunt confecționate țesăturile, mai ales în cazul produselor ieftine. Am vrut să vedem exact care este realitatea și am dus câteva haine la testare, la un laborator”, a spus Christian Sabbagh.

Citește și: VIDEO- Haine de casă cu stil! Astăzi, la rubrica „Tu Dai Moda”, vom afla de ce românii poartă acasă numai articole vechi

Căutăm să ne îmbrăcăm cu haine cât mai răcoroase pe căldurile acestea. Și le căutăm pe cele despre care știm că sunt confecționate din materiale naturale: in, bumbac. Pentru a vedea cât de bune sunt veșmintele cumpărate am făcut un experiment. Am ales un tricou de vară și un costum de baie dintr-un magazin cu prețuri accesibile.

Am dus hainele cumpărate la testare într-un laborator acreditat ca să aflăm ce purtăm cu adevărat pe piele pe timp de vară, atunci când materialele nepotrivite ne pot provoca probleme serioase.

Realitatea contrazice lucrurile scrise pe etichete

„Pentru rochița această de vară... 95% cotton (n.r. bumbac) și 5% lycra! Cred că este invers, dar trebuie să confirmăm”.

Am revenit la 24 de ore în laborator, iar rezultatele testelor au confirmat că eticheta este una, dar realitatea alta.

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Loredana Groza a reacționat public după ce a văzut cu cine e Iulia Vântur în vacanță- wowbiz.ro

Citeste si: Cimitirele civilizației umane. Cum au ajuns să fie abandonate pe câmpuri milioane de mașini, avioane, biciclete și chiar tancuri- antena3.ro

„Ce am găsit în realitate: 93% poliester și 7% elastan. Este o practică înșelătoare pentru că, în primul rând, ce scrie pe etichetă nu este în realitate. Dacă s-ar respecta ceea ce scrie pe etichetă, prețul produsului ar trebui să fie mult mai ridicat”, a spus Dr. Ing. Emilia Visileanu.

În cazul costumului de baie, pe etichetă scria că era confecționat în totalitate din poliamidă, un material benefic pentru piele. Însă, producătorul nu a menționat și materialele folosite pentru partea interioară, care vine direct pe piele.

Citește și: VIDEO Costumul de baie, în funcție de siluetă! Cum se alege corect vestimentația pentru plajă?

„Am identificat complsia fibroasă și pentru partea interioară, desigur, care este 96% poliester și 4% elastan. Induce în eroare cumpărătorul că este constituit în totalitate din poliamidă”.

S-a demonstrat că și maioul bărbătesc pe care l-am ales și care a costat doar 30 de lei este confecționat 100% din poliester, cu toate că acest lucru nu este menționat pe etichetă.

Materialele nepotrivite pot provoca probleme grave

Mădălina Bichir, reporter: Conform standardelor europene, eticheta fiecărui articol vestimentar ar trebui să explice compoziția țesăturii în procente și în ordine descrescătoare, precum și modalitatea de întreținere a produsului, ceea ce nu se întâmplă în cazul acestui maiou, care nu conține niciuna dintre aceste informații.

„Poliesterul se încarcă electrostatic și această încărcare, la persoanele sensibile pe sistem nervos, poate să producă stări de iritare, de nervozitate”, a spus Dr. Ing. Emilia Visileanu.

Citeste si: VIDEO Cum și-a găsit Alin Oprea tatăl natural? „Am ales special seara de Crăciun și vârsta de 33 de ani. Era vârsta la care Iisus Hristos s-a răstignit și luna în care s-a născut.”- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul dur în limba română al lui Michele Morrone după ce a vizitat o parte din atracțiile turistice din România- radioimpuls.ro

Citeste si: „Orașul Mântuirii” sau „mini-Grecia” de la malul Mării Negre. Așezarea antică ascunde un tezaur chiar lângă țărm- antena3.ro

Purtarea unor astfel de haine, pe temperaturi ridicate, poate avea consecințe grave.

„Nu lasă pielea să respire și asigură o umiditate crescută la nivelul pielii, astfel încât favorizează dezvoltarea bacteriilor, a microorganismelor și a micozelor. Aceste materiale pot determina apariția unor dermatite de contract. Sunt erupții alergice”, a spus Dr. Florentina Zaharia, dermatolog.

„Mă feresc de plastic. Din păcate, acum, mai toate sunt cu plastic”.

Materialele sintetice pot conține și substanțe toxice, care pot avea, pe termen lung, efect cancerigen. Specialiștii ne sfătuiesc să purtăm țesături din materiale naturale, care absorb transpirația și lasă pielea să respire. Ideale sunt hainele lejere din: bumbac, mătase, in sau cânepă.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si