Valentina are 25 de ani si, ca multi alti tineri, viseaza la o casa a ei. Banii ii va lua insa cu imprumut, iar avansul la banca, il va achita din economii!
Daca in cazul altora, imprumutul prin programul Prima Casa nu a fost floare la ureche, cei care urmeaza sa beneficieze de credit s-ar putea bucura de niste avantaje: Ministrul Finantelor promite rate mai mici si dobanzi fixe insa nu spune si cand ar urma sa intre in vigoare aceste modificari.
Pentru apartamentul de doua camere la care viseaza, Valentina are nevoie de 50 000 de euro, pe care ii va returna bancii in 30 de ani. In cazul ei, simularea facuta dupa modificarile promise de guvern, nu aduce mari schimbari:
Andreea Gurban, reporter Stirile Kanal D: La o dobanda variabila de 5,32%, rata ar fi de 1.391 de lei. In schimb, la o dobanda fixa de de 5%, doar pentru primii 10 ani ai creditarii, rata ar fi 1.342
Daca va doriti o locuinta prin Prima Casa, aveti nevoie de o copie a actului de identitate, actul de proprietate al locuintei care va fi cumparata, cadastru si intabulare, cartea funciara, certificatul energetic al imobilului si o adeverinta de salariu.
Dosarul il veti depune la banca si, iar de-acolo va ajunge la Fondul de Garantare.
Gheorghe Lapadat, director Fondul de Garantare: Programul a fost armonizat anual, astfel incat sa flexibilizeze accesul la finantare pe de o parte, iar pe de alta parte, sa usureze sau sa reduca costurile de finantare in acdrul acestui program!
Pentru locuintele mai noi de 5 ani, creditul maxim este de 66.500 de euro, iar pentru restul, sunt acordati cel mult 57.000 de euro.
De 10 ani de cand a fost lansat programul Prima Casa, 240.000