Şoferi, mare atenţie la noile taxe pentru Capitală, căci primarul general nu acceptă nicio păsuire.
Practic, toţi propietarii de maşini cu normă de poluare sub Euro 5 vor plăti o vinietă pentru Bucureşti. Pentru autoturismele non euro, euro 1, euro 2 si euro 3 vor fi achitate, începând din ianuarie, anul viitor, taxe care pornesc de la 5 lei pe zi şi ajung până la 1.900
Maşinile Euro 4 vor fi scutite de la plata vinietei până în 2021. Toti banii incasati din vinieta vor merge catre priecte de mediu si de mobilitate.
„E o masura luata fara studii de imapct. Mi se pare ca nu o sa isi atinga scopul, iar taxa mi se pare destul de mult”, spune o femeie aflată la volan.
Noi, romanii, nu avem bani, salariul nostru e mic si taxa mi se pare cam mare.
Citeste si: Taxa de poluare ”Oxigen” a fost adoptată: Ce mașini vor fi interzise în București
Tot de la 1 ianuarie 2020, vehiculele sub euro 3 nu vor mai putea circula în Centrul Capitalei între orele 07 şi 22, cu excepţia zilelor de weekend si sărbătorilor legale.
Fără nicio grijă vor putea circula, însă, posesorii de maşini electrice sau hybrid.
Forma finală a proiectului vine şi cu o noutate prin care Primăria Capitalei şi-a propus să elimine toate maşinile poluante din Bucureşti în următorii 4 ani.
Maşinile non euro, euro 1 şi euro 2, adică cele cu o vechime de peste 20 de ani, nu vor mai avea acces în Capitala începînd cu anul 2022. Aceeaşi restricţie se va aplica şi pentru autoturismele euro 3, însă dn anul 2024.
Citeste si: Proiectul pentru introducerea vinietei pentru Bucureşti şi Ilfov a fost pus în dezbatere publică
Aşadar, mai mult de jumătate din maşinile înmatriculate în Bucureşti şi Ilfov nu vor avea acces în Capitală.
Consilierii opoziţiei sunt de părere că această taxă va devia aglomeraţia şi poluarea în cartierele de la periferie.
Maşinile vor fi vânate în trafic cu ajutorul camerelor de supraveghere şi al poliţiştilor. Cei care nu plătesc Vinieta Oxigen riscă amenzi de cuprinse între 1.500 şi 2.000 de lei.