Close sidebar
Close sidebar

VIDEO - Restricțiile au fost relaxate la noi, în ciuda noilor tulpini

În vreme ce mai toate statele lumii caută soluții ca să limiteze răspândirea noilor tulpini mult mai contagioase - la noi au fost relaxate restricțiile.

Iulian Ciurea,

Tulpini noi și periculoase de COVID. La noi, restricții relaxate

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Distracția în nordul Capitalei, într-o zonă de fițe, n-a așteptat relaxarea restricțiilor, nici n-a ținut cont de rata de infectare.

„Eu merg aproape în fiecare seară prin Herăstrău și acolo sunt niște așa-zise terase închise cu celofan care sunt relaxate toată iarnă, cu lume în interior și mai relaxată, la tricou”, povestește un jurnalist.

Astăzi, în prima zi în care restaurantele s-au deschis și în interior, clienții nu s-au lăsat mult așteptați.

„S-au deschis restaurantele, ne bucurăm foarte mult, nu mai stăm să înghețăm pe terase, nu mai căutăm loc liber”, spune un client.

Restaurantele și cafenelele funcționează la capacitate de 30 la sută, adică doar o masă din 3 poate fi ocupată.

Citeste si: Pensia infimă pe care o primește Ilie Năstase, după recalculare! Fostul tenismen este șocat: „Nu am primit nimic în plus, nici măcar un leu”- kanald.ro

Citeste si: Tânăra care a scăpat din casa lui Gherghe Dincă rupe tăcerea: „Eram însărcinată și...”- wowbiz.ro

Citeste si: VIDEO. Momentul incredibil în care o polițistă sare din autospecială, pe fereastra mașinii unui șofer căruia i se făcuse rău la volan- antena3.ro

„Mi-era dor, am mai fost la terase, dar era foarte frig, nu toate terasele aveau încălzire, trebuia să mănânci repede”, spun clienții.

Teama legată de pandemie e o discuție care nu-și găsește locul la masă!

„Abia așteptam să se deschidă restaurantele, să luăm masa cu colegii, să nu mai stăm pe terasă”, spune un client.

Tulpini noi și periculoase de COVID. La noi, restricții relaxate

Autoritățile tot n-au căzut de acord dacă relaxarea este o măsură utilă sau riscă să facă mai mult rău.

Ministrul Sănătății susține că restricțiile ar fi trebuit prelungite în capitală. Prefectul ridică din umeri: patronii de restaurante s-ar fi adresat instanței, crede Traian Berbeceanu, dacă rămâneau cu afacerile închise.

„Ei trebuie să se pună de acord. Nu este decizia mea. În acest moment, din ce înțeleg eu, aceste relaxări în ce privește Bucureștiul, aceste decizii au fost luate pe legislația în vigoare... Dacă se decide cumva să se modifice acel prag, să nu mai fie 3 la mie, să fie 2 la mie sau să fie 4 la mie...

Bineînțeles, ei pot să facă acest lucru, sunt experți”, spune premierul.

„Nu există relaxare în restul Europei. Suntem, încă o dată, în contratimp cu restul lumii”, spun jurnaliștii.

În acest moment, doar județele Cluj și Timiș mai sunt în scenariul roșu. În ultimele 24 de ore s-au înregistrat 1551 de cazuri noi, dar au fost făcute numai 4311 teste conform definiției de caz. Alte 1600 de teste au fost efectuate la cerere. Rata de infectare ar putea fi mai mare, cred medicii, dar cei care folosesc testele rapide nu anunță întotdeauna rezultatul pozitiv.

„Un refuz al pacientilor, mai ales daca au simptomatologie usoara, de a veni catre spitale. Ei stiu deja ca sunt bolnavi, stiu ca trebuie sa stea in casa, este important insa sa vedem cat timp stau in casa si daca ancheta epidemiologica este facuta. Acestea sunt aspecte care pot sa duca la aparitia unor focare cu care sa ne trezim si care vor fi greu de gestionat”, atrag atenția specialiștii.

Relaxarea restrcițiilor, pusă la îndoială de specialiști

Ne mutăm pe aeroport, unde oamenii călătoresc mai ales pentru a ajunge la muncă, în străinătate. Comparațiile legate de cum se respectă regulile, la noi și peste hotare, nu ne avantajează.

Citeste si: VIDEO Bogdan de la Ploiești și Cristina Pucean nu mai formează un cuplu! Mesajul pe care artistul l-a lăsat pe rețelele de socializare. „Acesta este ultimul meu răspuns în legătură cu fosta mea relație.”- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul Melissei, fiica lui Alin Oprea, pentru tatăl ei. Larisa Oprea abia acum l-a făcut public printre lacrimi: "Dacă o data în viața ta spuneai adevărul..."- radioimpuls.ro

Citeste si: VIDEO. Momentul incredibil în care o polițistă sare din autospecială, pe fereastra mașinii unui șofer căruia i se făcuse rău la volan- antena3.ro

Un grup de călători acuză că autoritățile de la noi n-au fost în stare să comunice în timp util schimbarea unor reguli, așa că au pierdut avionul.

În timp ce în România se discută tot mai des despre relaxare, alte state impun măsuri dure din cauza tulpinilor mutant ale noului coronavirus. La noi- de luna viitoare se vor deshide și școlile.

„În momentul de față, pot să vă spun că interesul major pentru deschiderea școlilor în format fizic se păstrează. Sigur că da, cu prudență maximă, având în vedere tot ceea ce cunoaștem și a apărut în ultimul timp”, spune ministrul educației.

În prezent, rata de infectare la nivel național a ajuns la 2,02 la 1000 de locuitori.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI