Oamenii de știință au bănuit de mult timp că Luna s-a format după ce o protoplanetă de dimensiunea lui Marte, numită Theia, s-ar fi izbit de Pământ,l cu aproximativ 4,5 miliarde de ani în urmă.

În urma acestei ciocniri, Pământul ar fi colectat cantități uriașe de resturi ale planetei Theia, iar altele ar fi format satelitul singuratic al planetei noastre- Luna.

Citește și: Fazele lunii noiembrie 2023: Când este Lună Nouă şi Lună Plină?

Nu toți cercetătorii sunt de acord cu această teorie, potrivit Futurism.com, dar acum o echipă de oameni de știință de la Academia Chineză de Științe susține că a descoperit noi dovezi care susțin această catastrofă străveche.

Luna, prezentă adânc sub suprafața Pământului

Savanții chinezi ar fi descoperit bucăți mai mari din Theia care ar fi ajuns adânc în interiorul Pământului- lăsând, probabil, dovezi fizice reale ale ciocnirii din urmă cu miliarde de ani.

Echipa de astronomi a analizat două blocuri masive de materie, cunoscute sub numele de provincii mari cu viteză redusă (LLVP), care sunt îngropate adânc sub continentul african și Oceanul Pacific.

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Așa cum este detaliat într-o nouă lucrare publicată în revista Nature, oamenii de știință au efectuat simulări complexe de dinamică a fluidelor pentru a afla posibila origine a acestor straturi subterane.

Conform unei simulări pe computer, cu un obiect masiv asemănător vizitatorului Theia care se izbește de Pământ, echipa a descoperit că jumătatea superioară a mantalei Pământului s-ar fi topit în acest proces.

Citește și: Ce a descoperit NASA pe asteroidul Bennu. "Viața provine din spațiul cosmic"

În acest fel, aproximativ zece la sută din obiectul gigant și-ar fi făcut în cele din urmă loc adânc în Pământ, chiar lângă miezul său.

Un alt rezultat al impactului ar fi acela că o grămadă de resturi, aruncate în spațiu, s-au învârtit până când au format Luna.

„În majoritatea simulărilor de impact de formare a Lunii, majoritatea materialelor lunare provin de la impactor, așa că ne așteptăm ca misiunile viitoare să obțină roci ale mantalei lunare și să le compare cu probele de manta pentru a vedea dacă au aceleași semnături chimice”, a explicat pentru ScienceAlert autorul noului studiu Qian Yuan, geofizician la Caltech.

„Dacă roca de pe mantaua lunară și bazalții colectați de pe Terra au aceleași semnături chimice, ambele ar trebui să provină din Theia”, a spus Yuan pentru The Guardian.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si