Intr-o fabrica din Campia Turzii abia se mai vad angajatii de utilaje si roboti. Locul brutarilor a fost luat de aparatura de ultima generatie, care face acum totul in locul personalului.
Horațiu Butaș- manager de producție: Aici incepe, practic, procesul. Este zona de dozare ingrediente si framantare. Sunt instalatii complet automatizate, care transfera bolurile de aluat dintr-un element in altul, astfel incat pocesul sa fie control continuu.
Citeste si: VIDEO| Burgerul, preferatul românilor. Cum a ajuns produsul american să fie iubit în România
Cea mai noua linie de productie este dedicata painii de tip rustic, de o calitate superioara. Facuta din ingrediente nutritive precum maia si seminte, painea se produce fara sa fie atinsa de mana de om.
Răzvan Boșomoiu- general manager: Avem ultimele tipuri de utilaje de framantare, care au fost dezvoltate ca sa imite miscarile brutarului, miscarile unui brutar uman.
Linia complet automatizata este dotata cu un dospitor cu aerosoli care ajuta la o mai buna hidratare a aluatului, rezultatul fiind o paine mai bine crescuta care va avea o prospetime indelungata.
Mai exact ceea ce face un brutar in cateva minute sau ore, robotii reusesc sa faca de sute de ori mai mai mult si mai rapid. De aceea, fabrica nu cauta neaparat sa mai angajeze personal calificat sa faca paine, ci sa se priceapa la tehnologie.
Răzvan Boșomoiu- general manager: Angajam si oameni care trebuie sa stie paine, sa sties a urmareasca procesul dar trebuie sa aiba cunostinte la nivelul de a opera un computer.
Astfel, painea este creata in cativa pasi rapizi, la cateva butoane distanta.
Citeste si: VIDEO| Pâinea se scumpește din cauza secetei. Când se majorează prețurile
Silvia Cseh- corespondent Stirile Kanal D: Practic aici este capatul liniei de productie de unde in fiecare zi se scot peste 160.000 de produse pe zi. Acestea ajung in magazinele din tara dar si din strainatate.
In final specialistii fabricii spun ca painea artizanala fabricata la ei are aceeasi forma si gust ca si cea preparata de brutarii cu experienta, in cuptoarele traditionale.
Tehnologia moderna i-a costat pe proprietarii fabricii 12,5 milioane de euro.