Bătălia cu furtul de la raft- despre care am învățat că se numește „shrinkflation”, a ajuns în faza finală. Guvernul a cerut Autorității pentru Protecția Consumatorului să ancheteze gramajele produselor și să se asigure că oamenii nu plătesc mai mult pentru cantități mai mici. S-a ajuns atât de departe, încât balsamul de rufe și detergentul lichid, de exemplu, se vând la 1,62 litri, în loc de doi,

a transmis Cristian Sabbagh.

România, țara în care kilogramul are 900 de grame

Produsele de la raft se micșorează ușor, dar sigur. Un kilogram de orez s-a transformat în 900 de grame, 100 de grame de ciocolată în 70 sau 80 și... La fel se întâmplă cu lactatele, fie că vorbim despre iaurt, lapte dulce sau smântână.

Tot clienții primii și apoi autoritățile în domeniu au observat că diferențele de gramaj nu sunt foarte mari, ca să nu bată la ochi.

Fenomenul prin care producătorii scad gramajele, dar vând produsele la același preț, a luat amploare în 2022, și este atât de răspândit, încât a căpătat un nume: shrinkflation. Dacă pentru cumpărători este mai greu să observe gramajul micșorat, retailerii au observat imediat.

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Trendul care păcălește consumatorii nu a trecut neobservat de Guvern. După primele verificări, producătorii au dat vina pe magazine și invers, așa că s-a ajuns acum la autoritatea care trebuie să aibă grijă de drepturile noastre, ale consumatorilor. ANPC investighează ceea ce deseori a fost numit: furtul de la raft.

Legislația europeană ne obligă să facem notificare și către Comisia Europeană ca statele membre să își exprime în acest sens.

Franța ne-a inspirat pe noi în ceea ce privește shrinkflation, a declarat Sebastian Hotca, președinte interimar.

În Franța, legea anti-shrinkflation a intrat în vigoare la începutul lunii iulie și obligă magazinele să anunțe autoritățile atunci când observă că un producător a scăzut gramajul unui produs.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si