Sprijinul statului pentru pensionari și persoane vulnerabile vine prea târziu, spun oamenii, disperați din cauza facturilor uriașe.

Citește și: Cum ne pregătim de blackout? Acestea sunt elementele care nu trebuie să-ți lipsească

Până atunci, autoritatea de reglementare în energie (ANRE) propune plata în rate a facturii la energie în cazul clienților casnici. Proiectul ar putea fi aprobat în următoarele două săptămâni.

Ajutor pentru facturile la energie

Suma pe care o vor primi persoanele vulnerabile ca ajutor pentru plata facturilor la energie este de 1 400 de lei.

Banii vor fi acordați în două tranșe a câte 700 de lei fiecare- prima tranșă va veni în luna februarie a anului viitor, iar cea de-a doua în luna septemebrie.

Cei care vor beneficia de ajutor sunt pensionarii cu venituri mai mici de 2 000 de lei, familiile cu ajutor social și persoanele cu handicap. Dar oamenii, împovărați deja de facturile uriașe, spun că acest ajutor vine mult prea târziu. 

Facturi în rate pentru români, dar nu și la gaze

Până când ajutorul promis de Guvern va ajunge la cei care au nevoie, clienții vulnerabili și-ar putea plăti factura la energie electrică în 3 rate.

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: S-au trezit cu un liliac în dormitor și apoi le-a murit copilul- antena3.ro

Citeste si: Iranul cere pacea în Orientul Mijlociu, la câteva zile după ce a atacat Israelul. Apelul lansat către Occident- wowbiz.ro

Plata în tranşe nu este valabilă şi pentru facturile de gaze.

"Este o obligație din partea furnizorului de a accepta solicitarea unui client.

Clientul e cel care trebuie să solicite dacă consideră că nu poate să achite într o singură tranșă factura respectivă", spune Silvia Vlăsceanu, expert în energie.

Specialiștii estimează că în cel mult două săptămâni, reglementarea privind plata facturilor în rate va fi aprobată. Proiectul prevede și faptul că, în cazul clienţilor casnici, perioada de facturare trebuie să fie lunară.

ANRE obligă furnizorii la facturare lunară

Proiectul ANRE de Regulament de furnizare a energiei electrice la clienţii finali prevede o perioadă de facturare lunară pentru clienţi casnici şi pentru cei preluaţi de către furnizorul de ultimă instanţă.

Alte prevederi care sunt stabilite prin acest regulament vizează formula de calcul al preţului de furnizare a energiei electrice, cu defalcarea componentelor, iar în cazul clienţilor vulnerabili, eşalonarea la plată a facturii, la cererea acestora, pe o perioadă de minimum 3 luni sau convenită de părţi.

Proiectul de Regulament propune, de asemenea, introducerea noţiunii de client activ cu detalierea drepturilor, obligaţiilor, modului de certificare şi de vânzare a energiei electrice produse, regulilor de comercializare a energiei electrice pentru aceşti clienţi.

Citeste si: Cine poate beneficia de ajutoarele de încălzire 2024-2025. Care este termenul limită pentru depunerea cererilor de încălzire- kfetele.ro

Citeste si: Dorian Popa dă lovitura în industria alimentară! Pizza care ii poarta numele, epuizată încă de la lansare. Cât costă cel mai nou produs al artistului- radioimpuls.ro

Citeste si: Dispariţii misterioase în Rusia. Putin îşi arestează cercetătorii care au inventat rachetele hipersonice- antena3.ro

Potrivit documentului citat, în cazul în care furnizorul emite factura pentru o perioadă de facturare mai mare decât cea prevăzută în contract sau stabilită conform reglementărilor în vigoare, acesta, la cererea clientului, este obligat să eşaloneze la plată sumele datorate de clientul final, pe o perioadă cel puţin egală cu perioada de facturare pentru care a fost emisă factura.

Clienții care depun plângeri nu sunt obligați să plătească facturile

Proiectul prevede şi actualizarea elementelor obligatorii care trebuie conţinute într-un contract de furnizare încheiat de un furnizor cu un client final, introducerea şi actualizarea conţinutului minim al tuturor facturilor de energie electrică, respectiv informaţiile obligatorii a fi incluse de furnizori în acestea precum şi detalierea şi actualizarea modalităţilor de soluţionare de către furnizor a plângerilor privind facturarea.

"Clientul nu este obligat să achite factura pentru care a înaintat o plângere furnizorului până la soluţionarea plângerii, iar furnizorul este obligat să analizeze plângerea clientului referitoare la factura emisă indiferent dacă factura a fost sau nu achitată şi să transmită acestuia rezultatul analizei efectuate, în termenele prevăzute în Standardul de performanţă pentru activitatea de furnizare a energiei electrice, în vigoare", subliniază ANRE.

Citește și: Cardul de energie, ajutor pentru pensionari

Potrivit Autorităţii, proiectul de Ordin pentru aprobarea Regulamentului de furnizare a energiei electrice la clienţii finali (Proiect de Regulament), supus consultării publice, stabileşte cadrul de reglementare pentru desfăşurarea activităţii de furnizare a energiei electrice la locurile de consum ale clienţilor finali. 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro: