„Ameninați cu închiderea, minerii de pe Valea Jiului au devenit salvatorii sistemului energetic, în plin cod roșu de caniculă. Cărbunele extras în ultimele patru mine funcționale ne-a permis să evităm balckout-ul și să ținem pornite aparatele de aer condiționat. Acum, locuitorii de pe Valea Jiului nu știu dacă au dreptul să mai spere la o salvare miraculoasă, ori să accepte dezastrul în care trăiesc”, a spus Christian Sabbagh.

Citește și: Detalii neștiute despre minele de uraniu din România! Un român în vârstă de 91 de ani a rezistat în galeria secretă timp de 20 de ani

„Dacă se va închide mineritul, va fi multă sărăcie pe Vale!”

De peste 23 de ani, Alexandru muncește în mina din Lupeni. Cu mâinile înăsprite de trudă și cu lacrimi în ochi, bărbatul anticipează sfârșitul cărbunelui.

Lumea trăiește foarte greu pe Valea Jiului

„Ne chinuim să supraviețuim. Așa este în Valea Jiului, la toate minele. Sper, cu ajutorul lui Dumnezeu, să ies și la pensie”, a spus Alexandru Leușteanu, miner.

În perioada de glorie, sucursala din Lupeni avea 7000 de angajați. Acum au mai rămas puțin peste 300 de oameni.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Loredana Groza a reacționat public după ce a văzut cu cine e Iulia Vântur în vacanță- wowbiz.ro

Citeste si: „Orașul Mântuirii” sau „mini-Grecia” de la malul Mării Negre. Așezarea antică ascunde un tezaur chiar lângă țărm- antena3.ro

„Era personalul mult mai evoluat, cu mulți ortaci, munca era în plin, producția era bună. Acum... mergem de la o zi la alta”.

Chiar dacă sunt puțini și lucrează în condiții extreme, ortacii din Valea Jiului reușesc să asigure o parte semnificativă din consumul energetic al țării.

Cei de aici ne-au salvat de blackout și așa am reușit să ținem becurile aprinse și aparatele de aer condiționat pornite în plină caniculă.

„Aferent, tonele din ceea ce extragem... exploatăm 3000 de tone, față de ceea ce era odată, cândva, de 6-7000 de oameni, 10.000 de tone. 3000 de tone înseamnă, pe caz concret, luna iulie pentru cei 323 de angajați”, a spus Daniel Sârb Inspector Securitate-Sănătate în Muncă.

Citește și: VIDEO Momentul șocant în care o gaură uriașă apare în mijlocul unui teren de fotbal

Totuși, până în 2032 ar trebui să închidem toate centralele de energie pe bază de cărbuni pentru că poluează. Însă statul cere Uniunii Europene să prelungească acest termen.

Ce spun oamenii despre faptul că, în România, toate centralele de energie pe bază de cărbuni ar trebui închise până în 2032

„Mi-ar părea rău chiar să nu mai fie, vă dați seama, că pustiul ce este acum va fi și mai pustiu. Noi, localnicii de aici, oricum nu vom pleca fiindcă n-avem unde”.

„O zonă moartă! Deci, care n-are nicio importanță... la potențialul pe care-l are și care se vede peste tot pe aici...”.

Pe Valea Jiului mai funcționează doar patru mine: Lupeni, Lonea, Vulcan și Livezeni.

Citeste si: Cum și-a găsit Alin Oprea tatăl natural? „Am ales special seara de Crăciun și vârsta de 33 de ani. Era vârsta la care Iisus Hristos s-a răstignit și luna în care s-a născut.”- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul dur în limba română al lui Michele Morrone după ce a vizitat o parte din atracțiile turistice din România- radioimpuls.ro

Citeste si: A murit legenda muzicii bossa nova, Sergio Mendes. Toată lumea îl cunoștea pentru hitul „Mas Que Nada”- antena3.ro

„Decizia e proastă! Asta e decizia, ca țara noastră să rămână la coadă! Păi de ce fâțâiala asta? De sus merge. Și dacă merge de sus, hai să închidem, hai să nu închidem”.

Paragina și buruienile au înghițit, bucată cu bucată, multe localități de pe Valea Jiului.

„Foarte rău e acum, vă spun! Dacă n-ai ziua de mâine asigurată și familie, ai copii, ai rate... Vai și amar de ea, zona! Am rămas numai noi, majoritatea bătrâni, și cei care lucrează în mină, în rest... alte întreprinderi nu mai sunt! Acum se pune bază mai mare pe poluare decât pe viața unui om”, a spus un localnic.

Consumul de energie al României, în plin cod roșu de caniculă, a fost de peste 8200 de MW, din care, circa 1300 au fost produși cu ajutorul cărbunelui.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si