VIDEO - Salvatorii, din nou derutați în fața incendiului din spital
Incendiul puternic izbucnit la Spitalul de Neuropsihiatrie din Craiova arată din nou cât de nepregătiți sunt salvatorii în cazuri de criză.
Aseară, la ora 20 și 22 de minute, un apel la 112 anunța un nou incendiu într-o unitate medicală- de data aceasta la spitalul de neuropsihiatrie din Craiova. O femeie internată într-un izolator a dat foc cu o brichetă saltelei de pe pat, care a apucat să ardă mocnit până că cineva să simtă miros de fum. Totul, în condițiile în care pacienta trebuia supravegheată în fiecare sfert de oră și verificată pentru a nu avea asupra ei vreun obiect prin care să-și poată face singură rău.
„Teoretic ea nu trebuia să stea, trebuia să stea într-un salon, în altfel de salon, nu pur și simplu în izolatorul respectiv, unde trebuie monitorizată din 15 în 15 minute. Ea era în acel izolator pt a fi despărțită de ceilalți pacienți. Să nu-i mai deranjeze, să-i lase să se odihnească”, spun medicii.
Medicii au scos femeia din izolatorul plin de fum si au alertat autoritatile. Apoi, au sarit pe geam, de la etajul unu ca sa se salveze. S-au ranit grav la maini si la picioare iar unul dintre medici a fost dus la urgente, unde va fi operat.
Int tot acest timp, o parte dintre autospecialele pompierilor au intarziat sa apara pentru că...au greșit adresa la care trebuiau să intervină.
Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
„Erau 4 masini de pompieri, au trebuit sa faca cale intoarsa, sa gaseasca spitalul”, spun oamenii.
Focul a fost stins în mai puțin de jumătate de oră, însă haosul putea fi evitat dacă spitalul ar fi avut detectoare de fum.
Spitalul de neuropsihiatrie avea autorizaţie de securitate la incendiu încă din 2015. Această autorizaţie nu poate fi reînnoită decât în momentul în care structura spitalului este modificată. Cu alte cuvinte, atât timp cât unitatea medicală nu face renovări, aceasta poate funcţiona cu aceleaşi lipsuri din sistem. Iar aici vorbim de detectoare de fum sau de scară de incendiu, pe care spitalul nu le-a avut niciodată.
Culmea, în urmă cu 3 săptămâni autoritățile au făcut o simulare de incendiu la același spital de neuropsihiatrie, iar operațiunea programată în avans a decurs fără probleme. Acum, o tragedie reală arată că de fapt salvarea e o ruletă rusească în cazurile de criză.
O ancheta pentru vatamare corporala din culpa a fost deschisa de oamenii legii pentru incidentul de aseara, iar pana acum, Direcția de Sănătate Publică a amendat șeful secției cu 10.000 lei pentru că nu a respectat procedura.