VIDEO- Satul unde nu există caniculă. Înconjurată de pădure, Firijba este localitatea unde razele soarelui abia sunt simțite
În satul considerat cel mai vechi din România, canicula e un cuvânt care nu a intrat în vocabularul oamenilor. Mica localitate este protejată de o pădure. Iar arborii sunt aliatul principal al localnicilor în lunile toropitoare de vară. Cei rămași acolo se felicită că n-au tăiat copacii de dragul vreunui profit obținut rapid.
În România există un sat unde locuitorii nu sunt nevoiți să îndure căldura sufocantă din timpul verii. Protejată de pădure, localitatea dăinuie Firijba, din județul Vâlcea, în umbră și răcoare, iar razele soarelui nu îi sufocă locuitorii.
Livezile, oază de umbră
Teo Argint, corespondent Kanal D, ne aduce mai multe informații.
"Când am venit acum 15 ani am plantat livada.
Cu meri, gutui, pruni și într-un an se fac, într-un an nu se fac. Dar principalul e că e umbră. Și avem unde ne ascunde de soarele ăsta toropitor", a declarat Olga Neghin, o locuitoare.
După o viață agitată, trăită între 4 pereți la bloc, Olga s-a retras la țară, în satul Firijba, din Vâlcea, unde temperaturile sunt mai mici cu câteva grade decât în cel mai apropiat oraș din județ.
"Vara, vedeți, uitați ce minunăție! Câtă verdeață e în jur și...nu se compară! M-am uitat pe ceas, pe telefon, erau 28 de grade. Deci de la 28 la 35, 37 sau cât anunțau, 39...e o diferență!", a continuat Olga.
Se spune că Firijba este cel mai vechi sat din România. Aici nu există casă care să nu fie umbrită măcar de un copac.
Satul locuit doar de câteva zeci de suflete este ascuns la marginea unei păduri. Un avantaj pentru localnici, care nu și-ar vinde terenurile, chiar dacă în poartă le-au bătut deja câțiva cumpărători interesați.
Firijba, cel mai vechi sat cu cei mai puțini locuitori
"Mai suntem vreo 14 oameni. Și murim și noi și cine mai vine la casele noastre? Așa rămân, pustii. Dar vă place aici, n-ați pleca. N-aș pleca. Ei, mă roagă fetele mele să mă duc la ele la oraș, dar nu mă duc eu la bloc", a spus o femeie din sat.
"Aici ne sculăm dimineața, la 6 suntem afară și până seara... facem cum vrem noi, noi ne facem programul", a spus un bărbat din sat.
Pentru că în Firijba verile sunt mai răcoroase, iar căldura este mai ușor de suportat, oamenii muncesc aici chiar și în miezul zilei.
Printre cei fără odihnă am întâlnit-o și pe veterana satului. La 91 de ani, bunica Aurelia se îngrijește de grădină fără să simtă oboseala.
"- Aici am porumbi. Am porumbi munciți de mine, i-am dat prima sapă, a doua sapă, acuma au făcut mătăsuri. Îmi zice fata mereu, și băiatul... Nu mai munci, mamaie, nu mai săpa. Stai la umbră, îți aducem noi de toate.
Dar nu-mi vine, mă îmbolnăvesc mai rău.
- Dacă nu munciți?
-Da", a spus Aurelia Vișan, veterana satului.
După muncă însă, femeia are întotdeauna grijă să se „adăpostească” în pridvorul casei răcoroase, înconjurate de copaci și viță de vie.