Cum anul trecut, din cauza secetei, producția de floarea-soarelui a fost mult mai mică, prețul acesteia a crescut. Așa ajungem să cumpărăm un ulei mai scump. Iar asta vede cel mai bine la raft și în buzunarele noastre.

„E strigător la cer vreau să zic! Credeți-mă! Toate au sărit în sus!
Încă 25 la sută ar mai veni 1 leu și 50 de bani, adică am ajunge la 8 lei”, se plâng oamenii.

Dacă anul trecut pe o sticlă de ulei plăteam în medie 5 lei și 20 de bani, acum în magazine acelaşi litru de ulei costă chiar și 6 lei 50.

Pandemie și secetă, rețeta sigură pentru o perioadă de scumpiri

Iar specialiștii spun că scumpirile vor continua, asta pentru că cererea la nivel mondial este mai mare decât oferta. Practic, nu producem suficient de multă floarea soarelui care să acopere tot necesarul de consum de ulei al populației.

„În România trebuia să producem cam 3 milioane de tone groso-modo ,d ar s-au produs cam 2 milioane 80 de mii de tone de semințe de floarea-soarelui.
Estimarea ne arată că, consumatorul va vedea la raft un preț de peste 7 lei 50 la litrul d eulei premium”, spun experții.

Pe lista scumpirilor se numără și pâinea și produsele de panificație. Deja făina șI uleiul folosite de brutării au un preț mai mare față de cel de anul trecut.

Produsele de panificație se vor scumpi de la secetă

În această brutărie, de pildă, se produc trei tone de pâine zilnic, iar producătorii spun că nu știu cât vor mai putea menține prețul scăzut la raft.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Dispariţii misterioase în Rusia. Putin îşi arestează cercetătorii care au inventat rachetele hipersonice- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

„Scumpiri am întâmpinat la materia primă, 2 la sută la făină, la ulei undeva între 15-20 la sută comparativ cu anii anteriori”, spun producătorii.

Și în cazul cerealelor, principale cauze care au dus la scumpirea acestora sunt seceta, pandemia, dar și costurile cu energia.

Seceta de anul trecut, coroborată cu cererea imensă a Chinei, a crescut şi preţul porumbului. Furajele pentru animale vor fi şi ele mai scumpe, aşa că ne putem aştepta la o creştere de preţuri şi la carne în acest an.

 

 

 

 

 

 

 

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si