Ne oprim la galantarele cu carne de porc, unde ne lovim de o adevărată lecție de... economie tradusă pe înțelesul tuturor!

Să privim cifrele: din fiecare 10 kilograme de carne de porc vândute în România, numai 3 sunt produse în țară. Restul vin de peste hotare. Din Europa, doar că mai nou avem concurență serioasă.

Pesta porcină africană a lovit în plin și fermele din China. Așa se face că piața asiatică atrage cantități tot mai mari de carne de porc.

„E cam mult, da. Dar trebuie să câștige și fermierii, că merg în pagubă”, spun oamenii.

Specialiștii prognozează scumpiri mari la carnea de porc

„China oferă prețuri extrem de apetisante pentru toți exportatorii din Europa, vă dați seama că exportul va fi către China, deci este unul dintre cărăușii creșterii prețului la carnea de porc”, spun crescătorii.

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

Așa că priviți bine etichetele din galantare.

În câteva luni vor arăta cu totul alte prețuri. Asta dacă scumpirile se opresc la 25 la sută, pentru că unii specialiști sunt și mai pesimiști.

„Dacă la nivel european se vorbește cam de 25 la sută este posibil la noi cșreterea să fie ceva mai mare. Să ajungă undeva la 30 la sută din cauza că importăm cam 70-75 la sută din necesar și cheltuielile sunt mult mai mari”, crede președintele Sindalimenta.

Fermierii ar vrea să crească imediat prețurile la carnea de porc

Clientul rămâne cu pofta ori cu buzunarul gol. Desigur, există și a treia variantă...

În România, pesta porcină a izbucnit în 2017 și de atunci a făcut prăpăd. Ultimul an a fost însă cel mai dificil!

„Noi, fermierii, ne-am dori ca acest preț să crească de astăzi cu 25 la sută, având în vedere că în ultimele 10 luni noi vindem în pierdere, prețul la poarta fermei este unul de faliment”, spun crescătorii.

Un român consumă, în medie, 77 de kilograme de carne de porc pe an, iar asta ne plasează pe primele locuri în Uniunea Europeană.

 

 

 

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si