"Alimentația corectă în viața unui adult începe încă din primele luni de la naștere! Gustul și obiceiurile alimentare sunt influențate de modul în care se face diverisificarea la bebeluși. Cum se realizează aceasta în formă corectă și când trebuie început procesul, aflăm din materialul următor", a transmis Cristina Dorobanțu.
Secretele diversificării la bebeluși
Elena este o mămică fericită. Baiețelul ei, în vârstă de aproape 8 luni, mănâncă aproape orice fel de legume, sub formă de piure.
"Diversificarea a început la 6 luni, noi am început cu morcovul, cumva a fost cel mai sigur, știam de la primul copil că nu a avut alergie și că foarte rar e întâlnită alergia la morcovi, așa că am început cu morcov, după aceea am continuat cu păstârnacul, dovlecelul, cartoful dulce, ardeiul, brocoli", a spus mămica.
Micuțul a început diversificarea ca la carte, cu câte o legume o dată la câteva zile și a tolerat foarte bine orice gust pe care l-a experimentat.
"Legumele trebuiesc introduse unul câte unul, tocmai pentru a vedea dacă copilul are intoleranțe, alergii, nu așteptăm câte o săptămână cu fiecare legumă, ci introducem la început o legumă, a doua", a declarat Steluța Boroghina, medic specialist gastroenterologie pediatrică.
Gustul pentru o alimentație sănătoasă la maturitate începe cu o diversificare făcută în mod corect. Iar pentru asta, părinții trebuie să respecte câteva reguli importante.
"Tocmai pentru a nu le stârni pofta de dulce și a nu le modifica gustul, e bine să introducem și alimente amare, legume care au un pic altă textură și un
alt gust, gen conopidă, brocoli, ceva ce nu e foarte gustos și foarte dulce", a declarat Steluța Boroghina, medic specialist gastroenterologie pediatrică.
Există și categorii de alimente ce nu ar trebui niciodată amestecate în etapa diversificării. Un exemplu este și binecunoscuta rețetă de măr cu biscuit, care nu este deloc indicat de specialiști, căci fructele ar fi bine să fie consumate singure.
Nu trebuiesc foarte mult amestecate cu alte alimente dulci cum sunt biscuiții, putem să amestecam cu o brânză de vaci făcută în casă, a declarat Steluța Boroghina, medic specialist gastroenterologie pediatrică.
Din alimentația unui bebeluș nu trebuie să lipsească proteina, dar consumată în cantitate limitată.
Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Citeste si: Un avion de pasageri a cerut aterizarea de urgență în România. Zboară în cerc deasupra județului Vâlcea pentru a consuma combustibilul- antena3.ro
Citeste si: Cel mai scump oraș din lume este în Europa. Chiria este cu 340% mai scumpă decât în București- stirileprotv.ro
"Fără proteine un copil nu poate crește, și chiar fără proteină animală, trebuie spus lucrul acesta!", a declarat Steluța Boroghina, medic specialist gastroenterologie pediatrică.
Chiar și forma în care sunt servite alimentele, contează.
"Dacă știm că copilul se descurcă, mama este hotărâtă, poate începe cu bucăți de pe la vârsta de 6 luni, dacă nu este ok să înceapă cu piureuri, dar să nu lungeasca perioada asta cu oferirea piureului pentru că după aceea este destul de greu de convins copilul să mestece și să mânânce bucăți", a declarat Ilinca Tranulis, medic pediatru.
Capacitatea gastrică a unui bebeluș este redusă, iar un maxim de 150 de grame de mâncare este suficient pentru a-i oferi sațietate între mese.
Citeste si: Românii cu pensii între 1.300 şi 3.000 de lei urmează să primească bani în plus! Află care este motivul- kfetele.ro
Citeste si: Gest total neașteptat făcut de Dana Roba după ce a confirmat că este într-o relație- radioimpuls.ro
Citeste si: După ce orașele le-au fost luate cu asalt de americani, italienii s-au prins că pot cumpăra și ei case de 1 euro: „Am fost orbi”- antena3.ro
Citește și: VIDEO- Delicii asiatice. Cafea și bere cu ou sau cafea cu sare, printre rețetele inedite