Cand vine vorba de copii, niciodata nu este prea devreme pentru o vizita la dentist. Miruna are numai 8 ani si se vaita deja de primele carii.
Micuta este deja „prietena” cu stomatologul, caci face tratemente preventive inca de cand abia se tinea pe picioare. Si asta, pentru ca este fan dulciuri.
Pentru a nu ajunge in situatia in care trebuie sa trateze, specialistii au mai multe recomandari.
Iar prima este adresata mamelor, chiar in perioada sarcinii.
Sfaturi pentru îngrijirea danturii copiilor
Denisa Sgiea, stomatolog: In saptamanile 7-10 de viata intrauterina, cand se formeaza mugurii, daca mamica are un deficit de vitamine. Daca alimentatia sau problemele mamei de dinainte, cele dentare, nu sunt rezolvate dinaintea sarcinii, atunci acest lucru cauzeaza
Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
Citeste si: Au plătit 4.400 de euro pe o vacanță de lux, în Egipt, dar realitatea arăta complet diferit față de poze: Am avut un șoc- antena3.ro
Citeste si: Cel mai scump oraș din lume este în Europa. Chiria este cu 340% mai scumpă decât în București- stirileprotv.ro
Exista insa si un alt aspect care poate face diferenta, iar asta, chiar din primele zile de viata ale bebelusului.
Denisa Sgiea, stomatolog: Odata ce bebelusul s-a nascut, incepand cu primele lui zile de viata, cavitatea orala se igienizeaza cu ajutorul unei comprese sterile, a unui tifon, infasurat pe degetel, umezit sau nu in ser fiziologic.
Igienizam limba, obrajii si gingiile.
Aparitia dintilor este primul semn ca cel mic poate fi adus la stomatolog, dar si primul moment in care se poate incepe folosirea periutei de dinti. Pana la varsta de 3 ani, aceasta trebuie sa aiba perii cat mai moi si mai delicate, iar pasta de dinti folosita sa contina o cantitate redusa de fluor.
Sfaturi pentru îngrijirea danturii copiilor. Ce produse ar trebui folosite
Denisa Sgiea, stomatolog: Trebuie sa evitam carbohidratii, dulciurile, alimentele lipicioase, jeleuri, gumite, de evitat mai ales la varstele mici, varste mici intelegand pana la 5 ani si in perioada de pana la 11 anisori.
Dupa varsta de 5 ani, in igiena bucala a copilului trebuie introdusa apa de gura iar mai tarziu, dupa ce implineste 8 ani, gama de produse poate varia si mai mult.
Denisa Sgiea, stomatolog: Utilizarea atei dentare inainte de periaj pentru a elibera spatiile interdentare, pentru ca, ulterior, pasta sa poata patrunde si folosirea diferitelor periute, accesorii pentru copiii care poarta aparate dentare
Concluzia este ca parintii trebuie sa constientizeze un lucru: dantura celor mici poate fi foarte usor afectata de orice factor iar vizitele la dentist ar trebui facute de 2 ori pe an, chiar si atunci cand nu exista probleme.