"Un obicei vechi de când lumea e greu de stârpit în România: șpaga în spitale. Mulți trăiesc cu convingerea că sunt prost tratați dacă nu dau bani doctorilor. Astfel, că ajung să insiste chiar și atunci când medicii refuză plicul sau micile atenții. Mai grav când actul medical e condiționat de asta. Și există cazuri. La Marius Nasta, medicii cereau mită pentru intervenții și o împărțeau pe Revolut, spun anchetatorii", a transmis Cristian Sabbagh.

Șpaga, boala incurabilă a românilor

Asta-i deviza românului care nu se poate lecui nicicum de o boală: plicul cu bani vârât în buzunarul halatelor albe. Mulți s-au convins că doar așa pot avea parte de tratamente ca la carte.

„Avea grijă de mine, efectiv. Depunea efort. Nu mă lua așa rapid!”, a spus un pacient.

Probabil că odată-n viață oricine a dat șpagă la medic, fie că s-a dus pentru o rețetă, un bilet de trimitere sau intervenții chirurgicale.

„Păi, nu se poate fără. Suntem obișnuiți! Oricum, fără bani... prima dată merge, dar a doua oară nu mai ești băgat în seamă!”, a spus un român.

S-ar putea ca realitatea să-i dea omului dreptate în multe cazuri. De pildă, o femeie a ieșit aproape plângând dintr-o policlinică din capitală.

„Mi-a fost așa de rău și nici o tensiune nu mi-a luat. M-am supărat rău de tot! Aici în policlinică e numai cu bani.

Numai cu bani!”, a spus un român.

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Salman Khan și Iulia Vântur, primele imagini de la nuntă! Filmarea cu ei a scăpat pe internet- wowbiz.ro

Desigur, există și doctori care refuză categoric plicul cu bani. Însă românul nu se dă bătut.

„Și eu când plec și ajung la ușă... Dai... ai. Nu dai, nu ai! Așa i-am învățat noi. În străinătate nu-i așa!”, a spus un român.

Și cei care nu dau bani în plic- tot nu se duc cu mâna goală la medic.

„E vorba de ciocolată, flori. Atât! Nu sunt decât simboluri... față de grija pe care o au pentru noi!”, a spus un român.

„Eu dacă vreau să dau... dau după... decât să dau ca să fiu îngrijită!”, a spus un român.

Citeste si: Miracolul prin care Lidia Buble a fost vindecată de psoriazis, după ce tratamentele medicilor nu au dat niciun efect. „Voi nu le vedeți pentru că le acopeream cu haine. Efectiv am fost vindecată.”- kfetele.ro

Citeste si: Motivul pentru care Nicki Minaj și-a anulat concertul de la Saga Festival: "Trebuie să mă asigur că iau decizii corecte". Superstarul internațional era cap de afiș- radioimpuls.ro

Sociologii numesc acest obicei un reflex al românului de când lumea și pământul.

Cum se întâmplă la Institutul Marius Nasta din capitală. Unul dintre medici a recunoscut că a făcut avere din șpăgi pentru intervenții chirurgicale. Potrivit anchetatorilor, înainte de operații, unul dintre doctori lua plicul cu bani, iar apoi îi împărțeau frățește cu ceilalți prin Revolut. Doar că nu știau că procurorii montaseră camere video în cabinete și le-au monitorizat fiecare mișcare.

Citește și: Accident rutier produs pe raza localității Frătăuții Vechi, Suceava. Trei persoane necesită îngrijiri medicale


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si