VIDEO Statul pregătește restructurări bugetare. Zeci de mii de angajați sunt vizați
Numărul angajaților care ar putea fi vizați de restructurări se ridică la aproximativ douăzeci de mii.
Statul prea gras pare că și-a găsit nașul anul acesta, începând cu premierul. Toți membrii guvernului anunță că vor reduce posturile din instituțiile pe care le conduc, dar și din agențiile afiliate. O măsură necesară, spun și specialiștii, dacă ne uităm la faptul că în o mie nouă sute nouăzeci, când România avea douăzeci și trei de milioane de locuitori, erau numai opt sute de mii de bugetari.
„Construim bugetul prudent pe partea de venituri, fără să exagerăm și fără să includem venituri nerealizabile sau foarte greu realizabile astfel încât deficitul să se bazeze pe o analiză prudentă a veniturilor și pe partea de cheltuieli pe un control cât mai riguros. Un control cât mai riguros presupune și reducerea cheltuielilor statului, iar un prim pas este reorganizarea întreg aparatului bugetar.”
Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Numărul angajaților care ar putea fi vizați de restructurări se ridică la aproximativ douăzeci de mii. Mai multe instituții ar putea fi comasate, precum Autoritatea Vamală Română și ANAF-ul. Ministrul Energiei anunța că douăzeci la sută dintre angajații ministerului ar putea fi restructurați: „Dacă vrem cu adevărat avem un stat mai suplu, cu instituții moderne digitalizate, cel puțin patruzeci la sută dintre agențiile direcțiile instituțiile statului ar trebui desființate.”
Polonia, o țară cu o populație dublă față de cea a României, se descurcă cu numai opt sute de mii de bugetar, în timp ce noi avem unu virgulă trei milioane. Însuși premierul este cel care a anunțat că va da startul curățeniei bugetare: „Vom începe cu reorganizare și cu o comasare a agențiilor din cadrul secretariatului general al guvernului și a aparatului propriu de funcționare al guvernului. Eu voi face primele restructură care o să vin în cursul acestei luni. Din cei unu virgulă trei milioane de bugetari, aproape de finalul anului trecut peste șaizeci și patru la sută lucrau în administrația publică centrală. Referitor la ministere, cei mai mulți angajați lucrează la ministerul educației, aproape trei sute șase mii la ministerul afacerilor interne. Sunt aproximativ o sută douăzeci și trei de mii de angajați la ministerul apărării, lucrează aproximativ șaptezeci și nouă de mii de oameni, iar finanțele au peste douăzeci și patru de mii de salariați. Peste tot se pregătesc deja primele măsuri. Mai întâi se vor elimina posturile vacante și se vor reduce funcțiile de conducere și angajările la stat vor fi blocate în unele instituții. Este posibil să se organizeze un concurs de recalificare a angajaților, iar cei care nu obțin rezultate bune să fie concediați. Este nevoie de reforme, însă acestea trebuie făcute cu cap în baza unor studii de impact și a unor programe de reconversie profesională.
Pentru cei care urmează să fie disponibilizați, dacă nu vom gândi cum să-i reintegrăm în economie, vom transforma această situație într-o gravă problemă socială și bineînțeles economică. Statul își reduce din cheltuieli și pentru a se asigura că bugetul pe anul acesta va face față nevoilor.”Citeste si: Vlăduța Lupău, greșeala care i-a afectat vacanța! Ce a pățit artista în Arabia Saudită- radioimpuls.ro
După ce va fi finalizat și prezentat în coaliție, bugetul va fi adoptat de parlament cel mai probabil la începutul lunii viitoare.