Timizi, oamenii au început să iasă pe străzi, dar nu în număr foarte mare, pentru că se tem de infectare. Fără să aibă această problemă, primarul orașului Rădăuți, din același județ Suceava, a anunțat pe facebook că este pozitiv la covid-19 și că va sta acasă.
Ca și cum infernul de la Suceava nici n-ar fi existat, primarul din Răduți a hotărât că este cazul să se trateze de covid 19 acasă, deși legea îl obliga să se interneze în spital.
Citeste si: Cea mai mare parte a centrului vechi, din Bucureşti, devine pietonală în weekend începând cu 22 mai
Edilul chiar a scris pe pagina sa de Facebook că are o formă ușoară a bolii și că speră să-și reia cât mai repede activitatea.
În cele din urmă, după scandalul iscat de postarea respectivă, primarul s-a hotărât să respecte legea și să se ducă la spital.
Acum, 11 salariați din executivul local au intrat în autoizolare, iar DSP a decis limitarea activității cu publicul la primărie.
Totul se întâmpla în timp ce autoritățile se pregăteau să anunțe măsurile de ridicare a carantinei în care intrase capitala județului pe data de 30 martie.
A fost sfârșitul a 44 de zile chinuitoare, ce păreau să nu se mai termine pentru oamenii din Suceava și din opt localități limitrofe.
Miercuri seară, pentru prima dată după mai bine de o lună, militarii n-au mai întors din drum mașinile la intrarea în oraș.
Citeste si: Guvernul a modificat definiţia stării de alertă şi structura Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă
Suceava n-a fost un oraș animat joi, în prima zi de după ridicarea carantinei, totuși, pe străzi au ieșit mai mulți oameni decât în ultimele săptămâni.
Vlad Tudosă este jurnalist local și spune că aștepta terminarea carantinei ca să se poată bucura din nou de natură și de viață: ”Am fost destul de constrânși.
Deocamdata, autogara din Suceava ramane inchisa, iar transportul in comun suspendat cel puțin pana luni.
Focarul de infecție care a declanșat infernul de la Suceava a fost chiar Spitalul județean, de unde atunci veneau mărturii cumplite ale medicilor și pacienților.
Zeci de cadre medicale au fost obligate sa se intoarca la munca, deși ar fi trebuit să stea acasă, în autoizolare sau chiar în carantină.
În tot acest timp, conducerea unității încerca să țină totul ascuns sub preș.
Deși carantina a fost ridicată, județul Suceava rămâne pe primul loc la numărul de cazuri în țară, cu peste 20 la sută din totalul cazurilor confirmate și cu peste 17 la sută din totalul deceselor de covid din România. Printre morți se află și două cadre medicale.
Totuși, din cei 1000 de români raportați ca fiind find vindecați în ultimele 24 de ore, 600 sunt din Suceava, după actualizarea datelor.