Close sidebar
Close sidebar

VIDEO- Șunca românească va avea gust de jamon. Porcii vor fi hrăniți cu o nouă cultură de cereale

Porcii din fermele din România vor avea meniul schimbat. Snorgul va fi introdus în alimentația porcului.

,

Șunca românească va avea gust de jamon [Sursa foto: Captură Știrile KANAL D]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Șunca românească ar putea avea alt gust. Fermierii noștri au început să schimbe meniul porcilor din carnea cărora se prepară afumăturile tradiționale. Din ce în ce mai multe au încheiat contracte pentru cumpărarea a mii de tone de sorg, o plantă rezistentă la secetă, care tinde să ia locul porumbului de pe câmpiile țării. Jamonul de exemplu, celebra șuncă spaniolă, este produs din carnea porcilor hrăniți cu această plantă, transmite Cristian Sabbagh.

Celebrul jamon, produs de spanioli, este apreciat în întreaga lume pentru gustul unic. Porcii din care se face delicatesa sunt hrăniți cu sorg, o plantă rezistentă și de două ori mai rentabilă decât porumbul. Seceta din ultimii ani i-a determinat și pe agricultorii noștri să cultive sorg.

Cultură de snorg în România

La noi aici nu a plouat de șase luni. Alte culturi nu prea au mers. La vremea asta porumbul nu ar fi rămas verde ca sorgul, a mărtusit un fermier.

În Lipia, județul Buzău, se află o suprafață de peste 150 de hectare cu sorg. Au tulpină și frunze identice cu ale porumbului, însă produc în vârf ciorchini cu bobițe maronii. Sunt peste 900 de hectare cu astfel de culturi în tot județul, înființate mai ales acolo unde anul trecut porumbul și rapița nu s-au făcut deloc, din cauza secetei.

Citește și: VIDEO- Meniul vacilor, de la furaje, la alge. Ce spun oamenii despre această schimbare?

Citeste si: Cod galben de PLOI torențiale, descărcări electrice și GRINDINĂ! Care sunt județele afectate?- kanald.ro

Citeste si: Un bilet scris de Robert, descoperit la scurt timp după ce el și Giuly au fost descalificați din "Casa Iubirii". Cui îi era destinat? Conținutul lui, făcut public chiar de Robi, fostul său coleg de cameră- wowbiz.ro

Citeste si: Dispariţii misterioase în Rusia. Putin îşi arestează cercetătorii care au inventat rachetele hipersonice- antena3.ro

E o cultură care promite. Ăsta e pentru primul an, dar eu zic că dacă ar fi fost ploi era o cultură foarte bună. A rezistat foarte bine, frunza nu s-a sucit, e altă rezistență, a continuat fermierul.

Tulpina plantelor și frunzele plantei vor fi folosite ca furaje pentru animale

Este o cultură extraordinară pentru că avem și boabe, avem și aport vegetativ, deci satisface ambele cerințe, în afară de asta, nutriția.

Bobul de sorg este mult mai apreciat decât bobul de porumb, fiind foarte ușor asimilabil de către animale, a declarat Cosmin Florea, director Direcția Agricolă Sibiu.

Bobițele, exact ca porumbul, se pun în rețeta de urluială, se pot da și singure, adică doar boabe, deci nu sunt probleme deosebite în consum, a spus Constantin Florea, fermier.

Din boabele de sorg se mai poate obține o fără gluten, folosită în panificație și patiserie.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI