Cu 50% mai multă carne s-a vândut săptămâna trecută comparativ cu cea precedentă când existau doar câteva cazuri de infectare cu noul coronavirus.

În multe hypermarketuri din țară, raioanele pentru carne care se întind și pe câte 10 metri sunt goale de la un capăt la altul, chiar dacă programul nu s-a încheiat. Clienții nu mai țin cont de preferințe și cumpără, la grămadă, pui, porc și pește apoi se încolonează la casele de marcat.

Grav e că mulți nu respectă distanța, cum s-a procedat în aceste imagini surprinse la Constanța, și ca să evite aglomerările marile magazine mai permit accesul clienților doar pe rând.

Citeste si: VIDEO| 168 de cazuri de coronavirus în România. Cei mai mulți sunt români recent veniți de peste hotare

Măsura a fost luată în multe orașe. Cum era de așteptat, în București, Sibiu și Cluj s-au format cozi.

Cei mai mulți dintre cumpărători sunt pensionari însă niciunul nu poartă mască. Chiar dacă nu i-ar proteja 100%, tot le-ar face un bine, le transmite clujeanul care i-a filmat: ”Cu mască, oameni buni, că altfel nu avem cum, protejați”.

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Concedieri masive în mai multe firme din țară după retragerea companiilor străine. „Plec unde manopera e mai ieftină”- wowbiz.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

Citeste si: Decretul privind instituirea stării de urgenţă pe teritoriul României, publicat în Monitorul Oficial

Fluxul mare de clienți și rapiditatea cu care mâncarea dispare de la vânzare nu le lasă timp angajaților să umple rafturile, chiar dacă au marfă destulă in depozite. Golurile din raioane se crează și pentru că anumite produse- cum ar fi drojdia și făina -  se regăsesc în aproape toate listele de cumpărături.

Goana după provizii e nejustificată, spun reprezentanții Marilor Rețele Comerciale din România, care dau asigurări că n-au probleme cu aprovizionarea, iar stocuri de urgență există. Preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Industria Alimentară susține că neajunsurile ni le creăm singuri.

Citeste si: Eroii care luptă cu virusul, venit din Wuhan, au ajuns la capătul puterilor

Fiecare agent comercial avea in depozit o anumita cantitatea de marfa fie ca vorbim de faina, ulei, carne, orez etc. . In aceste conditii niciun producator nu poate sa acopere imediat aceasta cerinta sufocanta.

In conditiile in care noi cumparam haotic exista riscul sa ne si imbolnavim usor si exista riscul ca o zi, 2, 3 sa ramanem fara stocuri pe rafturi.

Citeste si: Testele pentru coronavirus pot fi efectuate în 8 centre medicale, din care trei în Bucureşti

Citeste si: VIDEO Cum ar fi arătat viața Ozanei Barabancea dacă nu și-ar fi pierdut mama la 14 ani. „Aș fi avut un sprijin moral. Important e că nu m-am dat bătută.”- kfetele.ro

Citeste si: Emily Burghelea, din nou la Urgențe pe mâna medicilor! Soțul ei a filmat-o pe holurile spitalului: "Nu se poate opri din tușit, are febră mare"- radioimpuls.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

În plus, surplusul care apare atunci când facem provizii este foarte posibil să ducă  la risipă. Psihologii ne sfătuiesc să privim cu mai multă chibzuință vremurile prin care trecem:

”Cei din jur contează din ce în ce mai mult în această perioadă, depinzi de ei, să își umple magazinele de unde te aprovizionezi, să vegheze asupra sănătății tale și asta înseamnă să le dai și tu ceva, să îi ajuți pe cei care lucrează pentru tine, supunându-te regulilor”, spune Cristian Andrei.

Regulile de-acum au un ecou mai incolo. Dacă le respectăm, reducem semnificativ riscul îmbolnăvirilor.

"Ne facem rău unii altora


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si