Close sidebar
Close sidebar

VIDEO Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului: folosirea cuvântului „zău” este un păcat. Care e explicația

Arhiepiscopul Tomisului este de părere că folosirea cuvântului „zău” reprezintă un păcat. Vezi mai jos care este explicaţia înaltului ierarh și cum consideră acesta că pot oamenii să de ferească de ”deochi”.

Sorin Negru,

IPS Teodosie: Mătăniile sunt cel mai bun exercițiu sportiv

[Sursa foto: Captură Stirile KANAL D]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Arhiepiscopul Tomisului, Teodosie, consideră că folosirea interjecţiei „zău” reprezintă un păcat. El susţine că toți cei care folosesc acest cuvânt îl „iau pe Dumnezeu martor în lucrurile mărunte”.

Citește și: Copil de 11 ani, ucis de profesorii lui într-un "ritual de sacrificiu" pentru ca școala "să prospere"

ÎPS Teodosie a fost întrebat, la emisiunea radio la care participă săptămânal, dacă este păcat să foloseşti cuvântul„ zău” şi dacă această interjecţie vine de la cuvântul Dumnezeu.

„Da, chiar este păcat, pentru că îl iei pe Dumnezeu martor în lucrurile mărunte”, a răspuns Teodosie.

Potrivit dicţionarelor, cuvântul „zău” este o interjecţie care întăreşte o afirmaţie sau o negaţie, şi care are semnificaţia: ”pe legea mea”, ”jur că”, „într-adevăr” sau „fără îndoială”.

Citeste si: A murit Christopher Ciccone, fratele Madonnei! Mesajul transmis de vedeta internațională- kanald.ro

Citeste si: Se schimbă data la care vor fi livrate pensiile în luna octombrie! Anunțul care îi vizează pe toți seniorii- wowbiz.ro

Citeste si: O româncă din Italia, vedetă pe OnlyFans, a pus pe jar autoritățile. Schema prin care Mădălina a păcălit statul cu 1,5 milioane de euro- antena3.ro

Lingviştii susţin că această interjecţie provine de la latinescul „deus”, potrivit News.ro.

IPS Teodosie: Mătăniile sunt cel mai bun exercițiu sportiv

Arhiepiscopul Tomisului, Teodosie, afirmă că este bine ca sportivii să meargă la sala de sport, însă e de părere că pentru cei care nu sunt sportivi de performanţă cel mai bun sport îl reprezintă mătăniile. El spune, în acest context, că „nu există exerciţiu fizic mai binefăcător decât metania”.

„Este bine, pentru sănătate, să mergem la sala de sport? Cineva spunea că noi, credincioşii, nu trebuie să mergem la sală, căci acolo, fiind spaţiu închis, sunt multe energii negative”, l-a întrebat un enoriaş pe arhiepiscopul Tomisului.

„Nu de aceea nu este bine, că sunt energii negative. Peste tot sunt demoni, în jurul nostru. Zicem energii negative. Sigur, este bine să meargă sportivii la sala de sport, că şi-au ales această cale şi e binecuvântată.

Dar noi avem sportul nostru religios, metania. Nu există exerciţiu fizic mai binefăcător şi mai complet pentru ca să pună în mişcare toţi muşchii trupului precum metania, dacă e făcută corect”, a răspuns Teodosie.

Ce spune Teodosie despre "deochi"

Arhiepiscopul Tomisului susţine că cei care vor să de ferească de ”deochi” pot face acest lucru „rugându-se necontenit”.

Înaltul ierarh spune că îi fereşte pe credincioşi cu cruciuliţe „care poartă în ele agheasmă cu molitfele Sfântului Vasile”, pe care le-a plătit şi pe care le-a dat enoriaşilor gratuit.

„De deochi ne ferim rugându-ne necontenit. Sunt oameni care se împuţinează de la deochi, le este rău şi atunci trebuie să avem rugăciunea continuă să se roage pentru cel deocheat preotul mai ales, la nevoie şi cei apropiaţi. Să ne ferim de deochi purtându-ne mereu cu mintea şi inima la Dumnezeu”, a afirmat Teodosie, la Radio Dobrogea.

Citeste si: Veste bună pentru femeile din țara noastră! Indemnizația pentru creșterea copilului ar putea crește considerabil- kfetele.ro

Citeste si: Motivul pentru care Emilia Ghinescu nu vrea să își facă o nouă relație în viitorul apropiat: "Nu mai vreau lucrul acesta"- radioimpuls.ro

Citeste si: O româncă din Italia, vedetă pe OnlyFans, a pus pe jar autoritățile. Schema prin care Mădălina a păcălit statul cu 1,5 milioane de euro- antena3.ro

El a explicat că a dat credincioşilor cruciuliţe cu agheasmă care îi feresc de deochi.

„Şi iată, pentru că veni vorba, eu am făcut nişte cruciuliţe care poartă în ele agheasmă cu molitfele Sfântului Vasile. Le-am dat la mulţi şi se deocheau, când mergeau într-o adunare imediat se deocheau, le era rău, trebuia să plece. Cei cărora le-am dat aceste cruciuliţe şi se deocheau nu mai au deochi. De aceea voi înmulţi, nu mai am decât puţine, voi face comandă de alte cruciuliţe. Le-am dat toate în dar, eu le-am plătit, dar m-am bucurat să le dau în dar, că ştiu că le foloseşte acest mare dar, pe de o parte crucea, pe de altă parte este agheasma”, a adăugat înaltul prelat.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI