Close sidebar
Close sidebar

VIDEO: Ucraina a lovit un petrolier rusesc cu o dronă maritimă la câteva ore după ce a atacat o bază navală: ”Nu poate exista nicio justificare pentru astfel de acțiuni barbare”

Unul dintre cele mai mari petroliere rusești a fost lovit de o dronă maritimă, cea mai recentă lovitură dintr-o campanie militară ucraineană care folosește vehicule fără pilot.

Stefania Pavel,

Unul dintre cele mai mari petroliere rusești a fost lovit de o dronă maritimă, cea mai recentă lovitură dintr-o campanie militară ucraineană care folosește vehicule fără pilot.

[Sursa foto: Colaj Al Jazeera & CNN]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

UPDATE: Maria Zakharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, a adăugat că Moscova va riposta în urma atacului asupra unui petrolier civil în apropiere de strâmtoarea Kerch.

"Regimul de la Kiev, fără a întâmpina nicio condamnare din partea țărilor occidentale și a organizațiilor internaționale, aplică în mod activ noi metode teroriste, de data aceasta în apele Mării Negre. Nu poate exista nicio justificare pentru astfel de acțiuni barbare, ele nu vor rămâne fără răspuns, iar autorii lor vor fi pedepsiți în mod inevitabil." 

Nava sub pavilion rusesc, Sig, a fost lovită de o dronă care transporta 450 de kilograme de combustibil cu puțin timp înainte de miezul nopții, potrivit unei surse din cadrul Serviciului de Securitate al Ucrainei.

Lovitura a creat o gaură în sala motoarelor navei la linia de plutire pe partea de tribord, obligând echipajul de 11 persoane să lupte cu inundația, au declarat autoritățile ruse. Inundația a încetat în cele din urmă, informează CNN.

Nu au fost raportate victime în urma atacului

Agenția federală rusă pentru transport maritim și fluvial a declarat că nu au fost raportate victime și că Sig nu transporta petrol când drona s-a izbit de navă.

Cu toate acestea, oficialii ucraineni au declarat că unii membri ai echipajului au fost răniți și că petrolierul transporta combustibil pentru armata rusă.

Agenția federală rusă pentru transport maritim și fluvial a declarat că nu au fost raportate victime.

[Sursa foto: CNN]

Citeste si: Ana Maria Vasiliu va fi înmormântată lângă Mădălina Manole. Trupul neînsuflețit al tinerei a fost depus la o capelă din Ploiești. Ce se întâmplă cu Gabriel Vasiliu în aceste momente- kanald.ro

Citeste si: Oana Lis, în doliu! Mesajul dureros transmis în urmă cu puțin timp: “Nu știi niciodată când vorbești ultima oară cu un om”- wowbiz.ro

Citeste si: Descoperire arheologică rară, în timpul restaurării catedralei Notre-Dame: Sicriul unui cunoscut poet a fost găsit în toiul lucrărilor- antena3.ro

Lovitura asupra Sig a avut loc la doar câteva ore după ce dronele maritime ucrainene au vizat o bază navală importantă din Novorossiysk, un oraș de coastă la Marea Neagră care găzduiește cel mai mare port rusesc după volumul de mărfuri manipulate.

O navă de debarcare amfibie rusă a fost lovită, lăsând-o înclinată rău și așezată foarte jos în apă.

Citește și: "Aș vrea să spun "sunt bine", dar nimeni nu poate spune asta acum în Ucraina"- Apelul urgent al Olenei Zelenska pentru a-și ajuta națiunea în timp ce războiul face ravagii în jurul ei

În ultimele săptămâni, Ucraina și-a intensificat atacurile cu ajutorul vehiculelor aeriene fără pilot la bord, lovind ținte aflate pe teritoriul rusesc, inclusiv la Moscova. Cu toate acestea, noua generație de drone maritime puternice ar putea deschide un nou front pentru Kiev în conflictul care durează de 18 luni. 

O imagine de la Planet Labs, realizată la câteva ore după atac.

[Sursa foto: AP]


Armele sunt drone rapide, semisubmersibile, și se dovedesc foarte greu de apărat. Ele pot fi lansate cu ușurință pe mare și cel puțin unele variante sunt capabile să călătorească câteva sute de mile până la țintele lor. Până în prezent, încărcăturile lor s-au dovedit capabile să distrugă nave mari. 

Atacuri pe mare în zona strâmtorii Kerch 

Cele două atacuri pe mare de vineri au avut loc în apropierea strâmtorii Kerch, care leagă Peninsula Crimeea de Rusia continentală. După anexarea ilegală a peninsulei în 2014, Kremlinul a cheltuit aproximativ 3,7 miliarde de dolari pentru a conecta fizic și simbolic Crimeea la Rusia printr-un pod. Președintele rus Vladimir Putin a condus personal un convoi peste pasajul de 12 mile- cel mai lung din Europa- pentru a sărbători deschiderea acestuia în 2018. 

Citește și: România autorizează accesul a 30 de nave până vineri: "Încercăm să gestionăm aceste aglomerări cât mai bine putem pentru a decongestiona navigaţia pe Dunăre"

Cele două atacuri pe mare de vineri au avut loc în apropierea strâmtorii Kerch.

[Sursa foto: AFP]

Citeste si: Larisa Uță, despre cum a început povestea de iubire între ea și Alin Oprea. “De la prima întâlnire i-am mâncat toți banii.”- kfetele.ro

Citeste si: Povestea emoționantă a cățelului-erou Fiki care și-a salvat stăpânul din calea puhoaielor de la Galați- radioimpuls.ro

Citeste si: Descoperire arheologică rară, în timpul restaurării catedralei Notre-Dame: Sicriul unui cunoscut poet a fost găsit în toiul lucrărilor- antena3.ro

Podul Kerch a fost vizat de mai multe ori de când Rusia a invadat Ucraina anul trecut. O explozie în octombrie a ucis trei persoane și a prăbușit o parte a carosabilului, iar forțele ucrainene au atacat podul luna trecută. Cu toate acestea, atacul de vineri a părut a fi unul dintre cele mai mari de până acum. Pe lângă atacurile asupra Sig și a bazei navale, vineri dimineață, dronele aeriene ucrainene au vizat o instalație de depozitare a petrolului din Feodosia, un oraș de pe coasta de sud a peninsulei Crimeea. În total, zece vehicule aeriene fără pilot la bord au fost doborâte deasupra Crimeei, potrivit Ministerului rus al Apărării

Autoritățile ucrainene au promis că vor continua să vizeze podul și navele care navighează în apele teritoriale ucrainene, chiar dacă acestea sunt controlate de Rusia. Șeful Serviciului de Securitate ucrainean, Vasyl Maliuk, a calificat astfel de atacuri drept "absolut logice și eficiente". Maliuk a declarat că, dacă rușii doresc ca astfel de incidente să înceteze, "au singura opțiune pentru a face acest lucru- să părăsească apele teritoriale ale Ucrainei și teritoriul nostru".

Citește și: Ucrainenii se feresc de o biserică văzută ca instrument al Kremlinului: ”Episcopii și preoții sfințesc și binecuvântează tancurile și rachetele care bombardează orașele pașnice”

De asemenea, Serviciul Hidrologic de Stat al Ucrainei a avertizat navele să nu folosească mai multe porturi rusești din cauza războiului. Agențiile ucrainene, în special Serviciul de Securitate, au fost deosebit de vocale în ceea ce privește utilizarea acestor drone în Marea Neagră, după luni de reticență.

Utilizarea lor reprezintă atât un impuls moral, cât și un avantaj pe câmpul de luptă, permițând Kievului să exploateze pe mare o tehnologie nouă, de fabricație internă, în timp ce forțele sale se luptă să câștige teren în contraofensiva de pe uscat.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI