O revolta uriasa s-a nascut din umilinta la care au fost supusi mii de romani, dornici sa isi exprime un drept democratic: acela de a vota!
Vocea lor se aude si astazi mai tare decat berbecul in usa consulatului Romaniei de la Haga, care le-a fost inchisa cu putere si dispret in fata, chiar si celor veniti de la zeci sau chiar sute de kilometri departare si care asteptasera ore intregi ca sa voteze.
Citeste si: VIDEO| Puhoi de oameni la vot. Au fost cozi pana in strada
Tot la Haga, au fost si goniti cu masini de politie, dupa ce, in orele de votare, stampilele de vot prea putine au dus la formarea unor cozi uriase.
Revolta si umilinta la cozi uriase, care s-au izbit de usi inchise, au trait si romanii din Mare Britanie!
In Italia, traiesc, oficial, peste un milion de romani! Pentru ei au fost organizate de Ministerul roman al Afacerilor externe 76 de sectii de votare- prea putine, insa, mai ales in zona centrala a cizmei.
In Spania, acelasi strigat de ilegalitate comisa asupra romanilor care au lasat totul acasa pentru un loc de munca decent, la mii de kilometri departare de cei dragi.
La Castellon, unde este cea mai mare comunitate de romani, ai nostri si-au pierdut rabdarea. Doar cate trei persoane la 15 minute reuseau sa intre in consulat, iar asta pentru ca o singura sectie a fost neincapatoare pentru miile de votanti.
Tot in Spania, la Madrid, sute de romani infuriati au intrat in sectia de vot si au acuzat organizarea dezastruoasa.
Lista tarilor in care romanilor li s-a inchis usa in fata este lunga si rusinoasa, iar presa externa relateaza pe larg despre aceasta situatie fara precedent la nivel european.
Sute de romani cu nervii intinsi la maximum au fost si in Grecia, la Atena.
Umilinta si frustrare au simtit pana-n maduva oaselor si romanii din Belgia, din cauza faptului ca o singura stampila era pregatita pentru ei, la vot.
Mai multe ambasade au trimis la Ministerul roman al Afacerilor Externe cereri de prelungire a programului de votare! La cererile venite din diaspora, Biroul Electoral Central a invocat lipsa unei legi care sa permita prelungirea programului pentru sectiile de votare.
In Berlin, dupa ce Biroul electoral central a inchis sistemul, Ambasadorul Emil Hurezeanu a dispus trecerea votantilor pe liste suplimentare, astfel incat toti sa-si exercite dreptul!
La fel la Roma si la Paris, capitale europene in care ambasadorii tarii noastre au inteles ca, in lipsa unui sistem electornic de vot, exprimarea optiunii electorale in mod clasic ia timp!
La alegerile prezidentiale din 2014, tot Teodor Melescanu era ministru de externe! Problemele uriase aparute atunci in diaspora au dus la demiterea sa si la organizarea unui numar mai mare de sectii in strainatate!
Nici la aceste alegeri nu au fost, insa, suficiente. Ori stampilele sau buletinele de vot au fost prea putine. Doar 700 de mii de votanti au fost inregistrati pe liste pentru diaspora, in conditiile in care peste 5 milioane de romani locuiesc cu forme legale in strainatate!
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Lucian Mandruta, jurnalist: Daca macar unul din MAE s-ar gasi sa iasa si sa spuna "ne pare rau, dragi cetateni romani ca v-am impiedicat la vot, ca v-am incetinit, ca ne-am batut joc de voi, ca am pus prea putine stampile, ca n-a mers destul de repede, ca prea mutle proceduri", macar unul sa iasa, s-ar spala putin din onoarea ministerului!.
O petitie on-line, initiata astazi pentru demiterea ministrului de externe, a fost semnata deja de aproape 90.000 de oameni.
Faptul ca romanii- oriunde s-ar afla in lume, au iesit sa voteze a determinat o prezenta record la vot pentru alegerile europarlamentare!
Bogdan Citrouille, un român aflat în Africa, a mers 15 ore cu autobuzul din Uganda pentru a putea vota la Ambasada Romaniei din Nairobi, capitala statului Kenya.
In Asia, un alt roman si-a luat bilet de avion si a calatorit din Nepal in India ca sa voteze la ambasada noastra din New Delhi! Sunt gesturi la care cei ramasi acasa nu au fost martori tacuti!
In Capitala si la Sibiu, sute de romani au iesit in strada in semn de solidaritate cu cei care n si-au uitat tara si carora inca le pasa de viitorul ei.
Si Comisia Europeana a dat un mesaj: In ce priveste alegerile europene, Directiva 93/109/EC le cere statelor membre sa se asigure ca toti cetatenii europeni isi pot exercita dreptul de vot. Autoritatile nationale sunt obligate sa informeze cetatenii de pe teritoriul lor, in timp util si in mod adecvat, despre toate conditiile si detaliile procesului de votare.
Comisia Europeana va intocmi un raport despre desfasurarea alegerilor in toate statele membre si va sublinia lectiile care trebuie invatate!"
Lucian Mandruta, jurnalist: Fac un apel la functionarii din MAE, sa vedem daca se gaseste unul cu caracter care in momentul asta sa isi puna mai presus de toate calitatea de cetatean al Romaniei, in defavoarea carierei.