Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: O casă care se vinde cu  295 milioane de dolari în SUA va fi înghițită de inundații în câțiva ani - antena3.ro

Citeste si: Coreea de Sud a instaurat ”legea marțială de urgență”, pentru a proteja țara de ”amenințarea forțelor comuniste nord-coreene”- stirileprotv.ro

Cruda, fiarta, calita sau murata, varza poate fi folosita in toate felurile .Este o leguma versatila cum putine exista cu multe proprietati aparte.
„I se mai spune ca are calorii negative, adica aportul caloric pe care il aduce este mult mai mic decat cel caloric pe care il consuma organismul ca sa o digere. Consumam undeva in jur de 30 de calorii pe suta de grame de varza pe care o consumam, dar de fapt corpul foloseste in jur de 50 de calorii ca sa digere sis a metbolizeze acest tip de aliment”, spune Lygia Alexandrescu, specialist în nutriție.

Preparatele din varză, pline de sănătate. Specialist: O legumă cu beneficii

Tocmai din acest motiv, varza este atat de recomandata in curele de slabire. In paralel, continutul foarte ridicat de clorofila, “arde” grasimile nocive.
„Clorofila este cea care ajuta oxigenul sa ajunga foarte bine la tesuturi si se opune oxidarii colesterolului LDL care este extreme de nociv si se depune pe vase. Varza, din acest punct de vedere este benefica”, explică specialistul.


Spre deosebire de soiul alb, varza rosie mai vine cu un beneficiu neasteptat.
„Acest pigment de culoare inchisa ajuta mentinerea fierului constanta in organism si atunci cand nu se mananca f multa carne si ne ajuta sa nu ne imbolnavim de anemie feripriva, sa nu scadem fierul, si acest oxidant de culoare inchisa este extreme de benefic pt sanatate celebrala si pt sanatate cardiovasculara”, spune medicul Lygia Alexandrescu.

Prin gatire, varza isi pierde proprietatile grupului de vitamine B, dar castiga altele. Spre exemplu, varza murata reduce apetitul si vine cu un aport mare de acid lactic.
„Foarte bogata in acid lactic, extreme de important pt sanatatea digestiva si hepatica, prin aceasta fermentatie obtinem o cantitate f mare de arginina, un aminoacid essential care regenereaza ficatul. Cu grija mare, pt ca e totusi sarata, dar varza murata este u elixir al sanatatii si mai ales iarna, atunci cand avem nevoie de imunitate buna si avem nevoie de alimente grase care au nevoie de matabolizare rapida”, spune medicul.

Varza, o legumă excelentă pentru sănătate

Persoanele care au afectiuni tiroidiene ar fi bine sa limiteze consumul de varza.
„În general cruciferele au functie antitiroidiana, sigur daca mancam putin. O salata DE VARZA, O CIORBA DE VARZA, NU SE INTMAPL,A NIMIC, DAR DACA CONSUMAM CONSTANT, 30-400 de grame de vraza pe zi constant, atunci se poate manifesta functi antitiroidiana a caestor crucifere lucru observat in dezeechilibrarea functie tiroidiene, adica modificari ale hormonilor tiroidieni. Varza nu creaza boala dar ptr o persoan cu disfunctii tiroidiene trebuie sa aiba grija la consumul excesiv”, spune Lygia Alexandrescu.
Revenind la beneficii, varza are si rol antiinflamator.
„Frunza de vraza se foloseste sub forma de cataplasma atunci cand e vorba de o rana, de oa fectiune locala dermala, datorita aportului mare de oxygen pe care il aduce si il poarta clorofila pe care o contine, aceasta frunza de varza are proprietati anti inflamatoare”, spune specialistul.


Asadar, varza poate fi consumata frecvent, caci detoxifiaza organismul insa recomandat este sa nu se depaseasca o cantitate de 300 de grame, zilnic.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si