Farfuriile, tacamurile, caserolele si pungile de plastic vor fi, in curand, istorie! Ne-au poluat destul planeta, considera consiliul Uniunii Europene, care ne invita sa ne obisnuim cu cele biodegradabile!

ALEXANDRA MARIN, reporter Stirile Kanal D:O sa va ofer doar cateva exemple de produse din plastic, car ein el mult doi ani vor trebui sa dispara de pe pioata si sa fie inlocuite cu cele din materiale biodegradabile.

Vorbim asadar despre caseroelele si tacamurile de unica folosinta, care vor fi facute din celuloza de porum sau trestie de zahar, betisoarele de urechi care vor fi inlocuite cu cele de carton sau paiele pentru bauturi care vor fi confectionate din plante.

Desi le deosebim greu unele de altele, intre ele e o diferenta uriasa: un pai de plastic, de exemplu, se degradeaza in aproximativ 200 de ani, in vreme ce unul biodegradabil e prietenos cu mediul si dispare in mai putin de-un an! Vestea ii bucura mai ales pe activistii care militeaza de ani multi pentru interzicerea plasticului, iar de la ei aflam ca ce e mai greu abia acum vine.

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Scene greu de privit pentru salvamontiștii care au intervenit în salvarea fetei atacate de urs- wowbiz.ro

Citeste si: VIDEO| Electrocasnice pe voucher. Tot ce trebuie sa stiti despre programul „Rabla”

Citeste si: VIDEO| Pregatiri cu bidineaua si trafaletul pentru vizita Papei

Citeste si: VIDEO| Noi detalii halucinante in scandalul preotului „voyeur”. Marturia sotiei

CARLA DONCIU, GREENPEACE ROMANIA: Nu reciclarea e solutia, ci un comportament responsabil din partea noastra. Am vazut inclusiv banane invelite in plastic. Banana are oricum un ambalaj natural, coaja. Animalele marine il ingereaza si apoi ajunge sub forma de alimente si la noi.

Constienti ca circuitul nociv al plasticului va avea un final, marii retalieri ai lumii au anticipat decizia istorica si s-au aliniat deja normei europene. Micii comercianti, in schimb, vor avea o cheltuiala in plus si de aceea, unii ii privesc neicrezatori.

Ovidiu e printre cei care a renuntat la plastic, inainte de orice directiva europeana. Acum, incearca sa gaseasca inlocuitori prietenosi cu mediul pentru orice produs de plastic.

Decizia de interzicere a produselor de unica folosinta din plastic va intra in vigoare la 20 de zile de la publicare, iar statele membre, inclusiv Romania, vor avea la dispozitie doi ani pentru a o transpune in legislatie.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si