Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

Citeste si: INTERVIU. Traian Băsescu: ”Sunt cei mai slabi candidați din toate alegerile prezidențiale prin care a trecut România”- wowbiz.ro

Slaba caloric dar cu mult fier, calciu si minerale. Asa este vanata, leguma care are infinite moduri de consum si ajuta la buna functionare a sistemului digestiv.
„Culoarea inchisa, pigmentul de culoare inchisa, licopenul in special, ajuta intra-adevar la mentinerea unei bune sanatati vasculare, nu are colesterol, aportul de fibre si antioxidanti, ne ajuta sa ne mentinem nivelul de colesterol bun pana la urma”, spune specialistul în nutriție Lygia Alexandrescu.

Vinetele sunt legumele cu beneficii ascunse. Ce e bun pentru sănătatea noastră

Cu cat este mai matura, cu atat proprietatile nutritive cresc, iar cele toxice scad. Deci, atentie atunci cand alegeti vintele pe care doriti sa le gatiti.
„Vanata trebuie sa fie inchisa spre neagra, rebuie sa aiba interiorul de culoare cat mai deschisa, acel alb ou de rata, nu vinetiu inchis, vanata trebuie culeasca vara, tarziu in august si congelata atunci, pt ca in general congelam pt salata de vinete de peste iarna”, spune Lygia Alexandrescu.


O portie zdravana de vinete nu aduce mai mult de 100 de calorii in organism. Suplimentul poate veni, insa, din modul de preparare. Este recomandat ca vinetele sa fie coapte sau facute pe gratar, nu prajite in ulei, caci astfel, absorb multa grasme vegetala. Tocmai de aceea, cand gatim salata de vinete este bine sa apelam la cateva trucuri eficiente.
„Atata timp cat ele sunt bine coapte si in forma foarte buna culese, proaspete, de calitate, apoi sunt scruse foarte bine si amestecate cu un pic de dovlecel, atunci micsoram cantitatea de acid si usuram digerarea salatei
pe care o sa o obtinem”, spun specialiștii.
„Uleiul se va folosi dar avem grija sa portionam nu mai mult de 10 ml la 150 de grame de produs finit, adica de vanata coapta, in asa fel incat sa nu inotam in ulei. În plus, mai adaugam ceapa rosie, mai adaugam si putin dovlecel si-atunci crestem cantitatea de pulpa, de legume si scadem cantitatea de ulei.

Vinetele ne susțin sănătatea prin conținutul mare de fibre

Datorita continutului mare de fibre si a lipsei totale a grasimilor, vinetele pot preveni diabetul si cancerul de colon. Insa din cauza continutului mare de alcaloizi- acele substante care pot avea efect alergen- vinetele pot duce la intoxicatii. Din acest motiv, consumul lor trebuie limitat de catre cei cu sensibilitati medicale.
„Vinetele, prin aportul lor de seminte, semincioare mici, pe care il aduc, uneori mai pun problem de hiperaciditate si persoanelor care au problem cu colecistul. Si de multe ori, medicul gastroenterolog, nu recomanda consumul de vinete in cantitate excesiva, asadar atunci cand sunt consummate de persoane care au problem cu bila, cu colecistul, intr-adevar mai apar anumte reactii digestive, iar aceste persoane se plang de dureri abdominale, de stomac si chiar de dureri de cap”, spun experții.
Gustul usor amar al legumei o poate face dificil de gatit, insa si pentru acest lucru exista cateva mici secrete: in primul rand, coaceti vinetele in cuptor, nu pe plita si nu le prajiti in tigaie.

Evitati congelarea, pentru a nu-si schimba gustul si textura dar mai ales sarati vinetele inainte de gatire, pentru a absoarbi mai putin ulei.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si