In articol:
Viermii care trăiesc lângă Cernobîl au dezvoltat o super-putere, potrivit unui articol științific apărut în publicația The Independent.
Citește și: Câinii de la Cernobîl, diferiți de ceilalți, conform descoperirilor oamenilor de știință
Într-un nou studiu, oamenii de știință au vizitat Cernobîl pentru a investiga nematozii, viermi minusculi cu o structură genetică simplă, care se reproduc rapid.
Cercetătorii au adunat viermii din probe de sol, fructe putrezite și alte materiale și au testat nivelurile locale de radiații.
Nivelurile de radiație au variat de la niveluri scăzute care ar fi înregistrate în orașele mari și niveluri ridicate care se găsesc în spațiul cosmic.
Viermii au dezvoltat imunitate la radiații!
Oamenii de știință au dus apoi viermii înapoi la Universitatea din New York pentru a-i îngheța și a-i studia.
Dr. Sophia Tintor, autorul principal al studiului, a declarat pentru The Daily Mail: „Cernobîl a fost o tragedie de o amploare de neînțeles, dar încă nu avem o înțelegere prea mare a efectelor dezastrului asupra populațiilor locale.
„Schimbarea bruscă a mediului a selectat specii, sau chiar indivizi din cadrul unei specii, care sunt în mod natural mai rezistente la radiațiile ionizante?”
De la dezastrul din 1986, animalele au continuat să trăiască în regiunea ucraineană, în ciuda radiațiilor persistente de aproape 40 de ani.
Cercetătorii au descoperit anterior că animalele care trăiesc în zona de excludere a Cernobîlului sunt diferite din punct de vedere genetic de aceleași specii găsite în altă parte.
Viermii au fost expuși unui nivel ridicat de radiații
Matthew Rockman, profesor de biologie la Universitatea din New York, a adăugat: „Acești viermi trăiesc peste tot și trăiesc rapid, așa că trec prin zeci de generații de evoluție în timp ce un vertebrat tipic are o perioadă de evoluție mai scurtă”.
Cercetătorii au descoperit, în ciuda radiațiilor mari, genomul viermilor nu a fost deteriorat.
Descoperirea captivantă nu înseamnă că Cernobîl este sigur, dar sugerează că viermii sunt animale rezistente, care pot rezista la condiții extreme, a dezvăluit doctorul Tintori.